hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

VDSZ és magánnyugdíj: közel 40 ezer jogfenntartó nyilatkozat érkezett

  • MTI

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségéhez (VDSZ) január 31-ig 39.645 érvényes valamint 1.947 határidőn túl feladott, azaz érvénytelen magán-nyugdíjpénztári tagsággal kapcsolatos jogfenntartó nyilatkozat érkezett - közölte a szövetség a végleges adatot.

A VDSZ közleményében emlékeztet arra, hogy a nyilatkozatokkal a magánrendszerben való jogfolytonosságot lehet garantálni abban az esetben, ha az Alkotmánybíróság - a többi között a szakszervezeti szövetség beadványára - megsemmisíti a nyugdíj-pénztári törvényt.
   
Az Alkotmánybíróság kedvezőtlen döntése esetén Strasbourgban, s ha kell Luxembourgban az Európai Bíróságon keresnek jogorvoslatot az emberi méltóság kérdésében és a magánrendszerben maradók cinikus megkülönböztetése miatt - közölte a VDSZ.
   
Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke a közleményben hangsúlyozza: a vártnál jóval többen nyilatkoztak arról, hogy nem önszántukból, hanem a törvény következményeitől, a munkahelyi elbocsátásoktól, a szolgálati idő és a már meglévő megtakarítások elvesztésétől félve, kényszerből léptek vissza a privát nyugdíjrendszerből az államiba.
   
Az elnök szerint a törvény több paragrafusa is sérti az emberi méltóságot, a személyes szabadságot és az önrendelkezési jogot. Aggályos, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagokat személyes megjelenésre és nyilatkozattételre kötelezték, a módszer célja a szabad választás befolyásolása, az elrettentés és a megfélemlítés - emelte ki Székely Tamás a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink