hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíjszakértő válaszol: miért csökkentik a havi nyugdíj összegét?

  • adozona.hu

Miként számol a nyugdíjintézet és miként a nyugdíjkalkulátor? Olvasónk kérdésére az Adózóna nyugdíjszakértője, Molnár László válaszol.

Tavaly, 2010. december 30-tól nyugdíjaztak. Az interneten található nyugdíjkalkulátort használva kiszámítottam a nyugdíjamat. Ebben megtalálható a nyugdíjalap, amelyet 78,5 százalékkal megszorozva kapom a havi nyugdíj összegét. A kérdésem a következő: a nyugdíjintézet miért von le a 78,5 százalékból 3,6 százalékot a havi nyugdíj összegének kiszámításakor? Ráadásul a levonás elfogadásához külön  nyilatkozatot kérnek tőlem, amelyben azzal magyarázzák a levonást, hogy  nincs meg a negyven év szolgálati időm. Vajon a nyugdíjkalkulátorral vagy a nyugdíjintézettel van probléma?

A válasz egyszerű, sem a nyugdíjkalkulátorral sem a "nyugdíjintézettel" nincs probléma. A nyugdíjkalkulátor a nyugdíj összegét hivatott a megadott adatok bevitelét követően kiszámítani, a nyugdíjjogosultságot, nyugdíjnemeket nem vizsgálja.

Kérdéséből valószinűsíthető, hogy Ön nem az öregségi teljes nyugdíjat vette igénybe, hanem az előrehozott öregségi nyugdíjat, amely a szolgálati idő nagyságának függvényében  lehet csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj.

2009-től a csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő 38-ról 40 évre, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő pedig 33 évről 37 évre emelkedett.

A csökkentés mértékéből (3,6 %) úgy tűnik, hogy Ön 39 év szolgálati idővel rendelkezett, így a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv helyesen járt el, mikor a nyugdíj összegét 3,6 százalékkal csökkentve állapította meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletszámítás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Garanciális munka

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink