hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Különadó: az MSZP tájékoztatást kér az EB-vizsgálatokról

  • MTI

Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának összehívását kezdeményezi az MSZP, hogy a parlamenti pártok tájékoztatást kaphassanak a kormánytól a különadókkal kapcsolatos európai bizottsági vizsgálatokról - áll az ellenzéki párt hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szekeres Imre, a bizottság szocialista tagja közleményében úgy fogalmaz: az Európai Unió magyar soros elnökségének időszakát közvetlenül megelőzően a kormány olyan – részben visszamenőlegesen is alkalmazandó – adószabályokat fogadtatott el az Országgyűléssel, amelyek költségvetési bevételnövelő hatásuk mellett rontják Magyarország gazdasági növekedésének kilátásait és elbizonytalanítják a magyarországi beruházásokat. Ráadásul az elfogadott szabályoknak az EU joggal való összeegyeztethetőségével kapcsolatos kételyek miatt az Európai Bizottság is vizsgálatokat folytat - teszi hozzá.
   
Az MSZP szerint nemzeti érdek a magyar soros elnökség sikere, ezért az ellenzéki párt fontosnak tartja, hogy a különadókkal kapcsolatos európai bizottsági vizsgálatokról, annak várható hatásairól, a költségvetés egyensúlyát biztosító feltételekről a kormány tájékoztatása alapján az Országgyűlés tagjai azonos információkat kapjanak. Az MSZP nem Brüsszelben, hanem a Magyar Országgyűlésben kíván tájékozódni - hangsúlyozzák.
   
Úgy gondoljuk, hogy az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága méltó teret és fórumot kínálhat a kormány számára ahhoz, hogy megfelelő tájékoztatást nyújthasson az országgyűlési képviselőcsoportok számára a különadókkal kapcsolatos európai bizottsági vizsgálatokról, így különösen az EU verseny és adózási szabályairól, a várható eljárásról és annak költségvetési hatásairól, valamint a különadókra vonatkozó törvények esetleges visszavonása esetén a költségvetési egyensúly biztosításának alternatív megoldásairól - írja Szekeres Imre, aki szerint a kormány tájékoztatója után – akár egy másik bizottsági ülés keretében is – szükség lehet az érintett vállalatok álláspontjának megismerésére is.
  
 Mindezek alapján az MSZP javasolja a Számvevőszéki és költségvetési bizottság elnökének, hogy a fenti napirend megtárgyalása érdekében hívja össze a bizottság ülését, amely az EU soros magyar elnökségének időszakához méltó, alkalmas alapja lehet egy szakmapolitikai párbeszéd újraindításának.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Pótbefizetés visszafizetéséről hozott határozat „szavazati aránya”

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink