hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem kell kilépniük az evából 10 százalékos költséghányadnál - elszámolta magát Zara?

  • adozona.hu

Jövőre a tíz százalékos társasági adókulcs, illetve az osztalék adó 25-ről 16 százalékosra csökkentése miatt lesz, akinek érdemes kilépnie az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alól. Dönteni utoljára ma, azaz december 20-án éjfélig lehet. A közelmúltban többféle számítást végeztek a könyvelők arról, hogy kinek éri meg és kinek nem az evát választania jövőre.

Az alanyi, illetve a tárgyi adómentes vállalkozóknak – magyarán azoknak, akik nem áfáznak – 10 százalékos költségtartalom felett már nem éri meg evázni –  állította Zara László, adószakértő, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke néhány nappal ezelőtt az fn.hu-nak nyilatkozva. Kifejtette, amennyiben a költségek meghaladják ezt a mértékeket, akkor valószínűleg a normál adóztatással járhatnak jobban a vállalkozók. 

Angyal József  okleveles adószakértő szerint azonban Zara László elszámolta magát. A társasági adóalap meghatározásakor – mint hangsúlyozta – az áfát figyelmen kívül kell hagyni. Az alanyi adómentes vállalkozó  ráadásul a költségszámlák áfáját – ugyanúgy, mint az evás – nem igényelheti vissza.

Ahhoz, hogy megtudjuk, érdemes-e jövőre evázni, abból célszerű kiindulni, hogy az eva illetve a társasági adó szerint adózóknak mennyi a nettó jövedelmük. Eszerint 2011-ben annak célszerű evát választania vagy továbbra is eváznia, akiknek költségei nem haladják meg a 30 százalékot. Kiszámoltuk ugyanis, hogy egy 5 millió forintos bruttó árbevételű evás, illetve normál adózású vállalkozás közül az előbbinek több mint 400 ezer forinttal több a nettó jövedelme, mint annak, aki a társasági adót fizet. Ehhez az kell, hogy a cég bevételének költségtertalma 20 százalékos legyen, 5 millió forint bruttó árbevételnél 1 millió forint. Ugyanennél a példánál maradva, a költségeket 35 százalékos szintre emelve, az evások zsebében majd 200 ezer forinttal kevesebb marad. Miközben 27 százalékos költséghányadnál pár ezer forint az evások előnye, addig 30 százaléknál már a társasági adót fizetők visznek haza néhány tízezer forinttal többet.  E példa szerint 27 százalékos költségtartalom felett,  5 millió forintos bruttó árbevételnél már nem érdemes az evát választani 2011-re. Általánosságban – Herich György okleveles adószakértő korábbi nyilatkozata szerint – annyit lehet mondani, hogy mintegy 35 százalékos költségarány felett érdemesebb a társasági adózást választani, alatta pedig az evát.(E honlapon a További kalkulátoraink című feliratra, majd az Eva kalkulátor 2011 gombra kattintva kiszámíthatja, mennyi nettó jövedelme lesz 2011-ben evásként, illetve társasági adó megfizetése után.)

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink