hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor a VPOP fedezi az APEH-et - razzia videóval!

  • dr. Marosi Andrea

A vámosok egymás után kétszer, az APEH-osok kis időráhagyással, egész más irányból vonultak ki a Józsefvárosi piacra tegnap, hogy lekapcsolják a feketézőket és megtisztítsák a piacot a hamis árutól. E taktika azért is szokatlan, mert rendszerint a civilnek álcázott adóellenőrök szoktak riadalmat kelteni az árusok között, miután egy sikeres rajtaütés során kénytelenek felfedni kilétüket. A VPOP ilyenkor legfeljebb közbelép, ha a rajtakapott delikvens menekülni próbál. A sorrend ezúttal felcserélődött. Szokásos év végi razzia, szokatlan módszerek. Helyszíni tudósítás.

Tegnap hajnalban a Józsefvárosi piacon két zsák ruhát koboztak el a vámosok, akik néhány órával később a Kőbányai úti kisáruházakban vizsgálódó APEH-osokat fedezték visszatérésükkel - mesélte Czuczor Ákos őrnagy a hvg.hu-nak nem sokkal a kilencórás eligazítás után. Az ismételt és egyben rendhagyó akció - melyben négy APEH-revizor és ugyanennyi ÁNTSZ-es munkatárs vett részt - reggel 10 órakor kezdődött. Ritka, hogy egy helyszínen ugyanazon a napon, néhány óra leforgása alatt kétszer tartson ellenőrzést a hatóság. De az őrnagy szerint a váratlan és ismételt rajtaütés célja, hogy a meglepetés erejével hasson.
Túl sok szempár figyel ahhoz, hogy egyenruhában észrevétlen maradjon az ember.

A józsefvárosi kereskedők, mint mondta, inkább az APEH-tól tartanak, az álruhás revizorokat többnyire messziről kiszúrják a helyiek, és azonnal leadják a drótot egymásnak. Arra viszont nincsenek felkészülve, hogy a vámosok az APEH előtt érkezzenek, s épp az ellenkező irányból, mint néhány órával korábban.

Az eligazítás után nem sokkal a VPOP-sok parancsba kapták, ejtsék útba a szomszédos Ganz-telepet, ahol mintegy hatezer darab magára hagyott, illegális pirotechnikai eszközt, egyebek közt petárdát, találtak. A mindössze két zsákban elhelyezett, zömmel kínai áru - mint megtudtuk - nem számít nagy fogásnak, ám az eljárás ettől még ugyanaz. A lefoglalt csomagtartónyi petárdát és viperát nem sokkal később átadták a rendőrségnek, amely szigorú körülmények mellett felügyeli majd a megsemmisítést.

A rendhagyó akció ellenére a VPOP egyenruhásainak közeledése korántsem okozott akkor meglepetést, mint képzeltük. Néhány gazdátlanul hagyott pavilonon kívül semmi nem utalt arra, hogy az itteni kereskedőknek lenne bármi takargatnivalójuk. Sőt, volt, aki fityiszt mutatva a hatóságnak majdhogynem hadonászott a kamerába. A rögtönzött show-műsorért kattintson ide.

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Salgó Andrea - Bálint Csaba

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink