hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi adókedvezmény: kinek jár, ha a szülők elváltak?

  • adozona.hu

Kinek jár és hogyan lehet igénybe venni a családi adókedvezményt, ha a szülők nem élnek együtt vagy egyiküknek több háztartásban is van gyermeke? Az APEH munkatársai válaszolnak.

Van egy 12 éves lányom és egy 2 éves fiam. Lányom után volt feleségem, fiam után jelenlegi párom kapja a családi pótlékot. Én hány gyerek után számolhatok el adókedvezményt? Azután a gyerek után is kapok adókedvezményt, amelyikük után tartásdíjat fizetek?

A személyi jövedelemadóról szóló (1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: szja-törvény)  29/A.§-a) törvény szerint családi kedvezmény annak jár, aki a a családi pótlékra jogosult.

A családi kedvezményet egy gyerek után egyszer lehet igénybe venni, de ha a közös háztartásban élő házastárssal, élettárssal az összeg megosztható. Illetve arra is van mód, hogy ha több gyermekről van szó, akkor egyikük után az egyik fél, míg a másikuk esetében a házastárs vagy élettárs vegye igénybe a kedvezményt.


Tekintettel arra, hogy Ön – kérdéséből ítélve jelenlegi párjával közös háztartásban nevelik a kisfiút – így jogosult adókedvezmény igénybevételére – ha a párja nem veszi igénybe, akkor egyedül, de arra is van mód, hogy házastársával, élettársával megosztva tegyék ezt.

Amennyiben egyik gyermeke után tartásdíjat fizet, - vélelmezhető, hogy ezzel a gyermekével nem él közös háztartásban – így vele kapcsolatban családi kedvezmény igénybevételére nem jogosult.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink