hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek az adó, kinek a halasztott adó okoz fejfejást

  • adozona.hu

Az adótörvény 2010. évi változásai a hazai Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerint készült kimutatásokat sem hagyják érintetlenül. A leggyakrabban a halasztott adó elszámolása okozhat fejfájást.

Annak ellenére, hogy az első halasztott adókkal foglalkozó Nemzetközi Számviteli Standardot (IAS12) több mint harminc éve adták ki és a fogalom a legtöbb számviteli rendszerben ismert, a magyar számviteli törvény szerint készült egyedi beszámolókban a bemutatása jelenleg nem megengedett. Az IFRS szerint készült beszámolók és az anyavállalatok részére készített konszolidációs adatszolgáltatások év végi zárása előtt azonban nem árt átgondolni az adótörvény változások miatt szükséges új kezelési módokat és megbecsülni a halaszott adó társaság eredményére gyakorolt hatását – hívta fel figyelmet Benedek Zoltán, a Mazars Tranzakciós Tanácsadás üzletágának szenior menedzsere.

A halasztott adó egy mérlegben szereplő eszköz vagy kötelezettség könyv szerinti értéke és adóalapja közötti eltérés jövőbeni adóhatását – a jövőbeni adóelőnyt, vagy adófizetési kötelezettséget - mutat ki a beszámolóban. A halasztott adó segítségével így már a mérlegből megállapítható például ha egy társaságnak jelentős továbbvihető adóalap áll rendelkezésére, amelyből a jövőben adóelőnye származik, vagy ha az elkövetkező időszakokban jelentős társasági adó alap növelő tételekre – magasabb adófizetési kötelezettségre - kell számítania.

A halasztott adó követeléseket és kötelezettségeket olyan jövőbeli adókulcs használatával kell értékelni, amelyek várhatóan arra az időszakra vonatkoznak, amikor az eszközöket érvényesítik, vagy a kötelezettségeket rendezik. A 2010-ben kihirdetett adóváltozások szerint a társasági adó kulcs 2011 és 2012-ben sávos, 500 millió forintig 10 százalék, 500 millió forint felett 19 százalék, 2013-tól pedig egységesen 10 százalék lesz. A halasztott adó számítás során a társaságoknak ezért a következő két évre becsléseket kell végezniük a várható adóalapok, az adózás előtti eredmény és a tényleges (effektív) adókulcs meghatározásához is, amely a halasztott adó kalkuláció és a pénzügyi beszámoló bizonytalanságát növeli. Az utóbbi évek folyamatosan változó társasági adó kulcsai és a sávosan megállapított ráták állandó változást okoznak a halasztott adó számításában, az IFRS alapú eredmény tervezését, elemzését megnehezítik és a nemzetközi beszámolók évek közötti összehasonlíthatóságát, átláthatóságát veszélyeztetik.

A Mazars szakértői felhívják a figyelmet arra is, hogy az adókulcsok csökkenése miatt a jelentős halasztott adó kötelezettséget bemutató társaságok a 2010-es IFRS beszámolójukban nyereséget fognak kimutatni, míg a halasztott adó eszközöket leértékelhetik a veszteség elszámolása mellett. Az IFRS harmonizáció előbb-utóbb elkerülhetetlenné teszi a halasztott adó elfogadását a magyar számvitelben is, azonban annak gyakorlati haszna folyamatosan változó adózási szabályok mellett kérdéses a beszámoló felhasználói számára.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink