hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZP: az álláshalmozó fideszesek érdekét szolgálja a 16 százalékos adó

  • MTI

Az MSZP szerint a 16 százalékos szja-kulcs révén is a saját zsebüket akarják megtömni az "álláshalmozó fideszes politikusok".

Álláshalmozó fideszes politikusok tömkelegével van tele az Országgyűlés, a Fővárosi Közgyűlés és a megyei közgyűlések, a 16 százalékos adókulcs elfogadásával is a saját zsebüket akarják megtömni a fideszes politikusok, mivel a változás értelmében havonta félmillió forinttal vihetnek haza többet azok, akik egyszerre országgyűlési képviselők és közgyűlési elnökök - mondta Török Zsolt, az MSZP szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.
   
Mint mondta, a Fidesz korábban azt ígérte, nem a harácsolás, hanem a szolgálat fogja jellemezni, ha kormányra kerül, most mégis "luxusra és saját zsebük tömésére koncentrálnak". Úgy értékelte, az Országgyűlés kormánypárti többsége nem véletlenül fogadta el a 16 százalékos személyi jövedelemadóról szóló törvényt, "a saját zsebüket akarják ezzel is megtömni".
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy a közgyűlési elnökök, alelnökök valamennyien országgyűlési képviselők is egyben, és amíg eddig egy "mezei" országgyűlési képviselő félmillió, egy közgyűlési elnök szintén félmillió forintot vihetett haza havonta, addig az új adótörvény szerint jövőre ez 1,5 millió forintra emelkedik, amit "felháborítónak", "arcátlanságnak" és "pofátlanságnak" nevezett.
   
Eközben csökken az emberek nettó bére, minimálisan emelkedik a minimálbér, és a kormány "lenyúlja" az adófizetők magánnyugdíjpénztári megtakarításait - tette hozzá.
   
Trippon Norbert, az MSZP budapesti szervezetének elnökségi tagja felidézte: Tarlós István főpolgármester a héten bejelentette, hogy lemond országgyűlési mandátumáról, mert a két elfoglaltság időben nem egyeztethető össze. Ezzel nemcsak elismerte, de beismerte, hogy egy fenékkel nem lehet több lovat megülni - jegyezte meg. Hozzátette: ugyanakkor furcsa, hogy a Fővárosi Közgyűlés többi fideszes tagja ezt nem ismerte fel és - szavai szerint - "már-már kórossá, betegessé vált" náluk az álláshalmozás. Jelezte: a közgyűlés 18 fideszes tagjából kilenc országgyűlési képviselő, kettő főpolgármester-helyettes, öt pedig kerületi polgármester is, akik bizottsági elnöki vagy tanácsnoki tisztséget is ellátnak a fővárosban, vagyis vannak többen is, akik 3-5 tisztséget is betöltenek.
   
Közölte: ez nemcsak álláshalmozást, de "brutális fizetéshalmozást" is jelent, és több olyan eset is van, hogy a megkapott országgyűlési tiszteletdíj, választókerületi pótlék, közgyűlési illetmény és egyéb juttatás 1,5-2 millió forintot jelent havonta a képviselőnek, ami kiegészül ingyenes mobiltelefon-, gépkocsi- és laptophasználattal. "Valósággal pancsolnak az adófizetők pénzében a fideszes politikusok" - jelentette ki.
   
Felvetette, hogy el lehet-e látni egyszerre 2-5 fontos tisztséget, és arra jutott, hogy egy fontos tisztségre hetente 1,5-2 napnál több fizikailag nem juthat.
   
"Ki engedheti meg magának, hogy heti 1,5-2 napi munkáért teljes fizetést tegyen zsebre?" - tette fel a kérdést, és válaszolt is rá: "csak az állás- és fizetéshalmozó fideszesek engedhetik meg maguknak". Közölte, ha az a kérdés, hogy kiskarácsony vagy nagykarácsony lesz-e a fideszeseknél, akkor a válasz az, hogy "nagyon-nagy karácsony lesz".
   
Trippon Norbert egy kérdésre válaszolva kifejtette: a szocialista pártnál nincs ilyen álláshalmozás, és Tarlós "beismerése" után erkölcsi kötelessége lenne a fideszeseknek, hogy "ne pancsoljanak az emberek pénzében"; ezért várják, hogy "megszólal-e a lelkiismeretük".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Pótbefizetés visszafizetéséről hozott határozat „szavazati aránya”

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink