hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korengedményes nyugdíj: aki nem dönt december 1-ig, lecsúszhat a járadékról

  • adozona.hu

Jövőre - feltéve, ha elfogadják a végszavazás előtt álló törvényjavasalatot - korhatár nélkül nyugdíjazhatják a nőket. A kedvezmény jelentős, de a 40 év jogosultsági időbe nem számítanak bele az iskolai évek. Akinek tehát csak azzal együtt lenne meg a 40 éve jövőre, célszerű még idén nyugdíjaztatnia magát. Feltételek, jogosultság, jogvesztő határidő.

Jövőre kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden nő, aki 40 év jogosultsági időt lehúzott. A  végszavazásra váró nyugdíjjavaslat szerint a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, mely több gyermek esetén is legfeljebb nyolc év, de a 40 év jogosultsági időnél - sem szakiskolai, sem felsőfokú képzést – nem lehet figyelembe venni. Ez utóbbi jelentős módosításnak számít a jelenlegi szabályozáshoz képest. Idén ugyanis még beleszámít a szolgálati időbe felsőfokú nappali tagozatos képzés mellett a munkanélküliként, illetve a közeli hozzátartozó ápolásával eltöltött időszak. Akinek csak ezekkel az időszakokkal együtt lenne meg a nyugdíjra jogosító 40 év jogosultsági ideje, nem érdemes 2011-ig várnia.

Forrás: Marton Szilvia

Idén ugyanis, aki december 31-ig betölti az 57. életévét és legalább 37 év szolgálati ideje van, korengedményes nyugdíjra jogosult. Ebbe még beleszámítanak egyebek mellett az iskolai évek is, feltéve, ha a munkáltatója aláírja a korengedményes nyugdíjazásáról szóló megállapodást. Ezt 30 nappal a megállapodás aláírása előtt be kell jelenteni a regionális munkaügyi központnak, majd az aláírástól számított 15 napon belül, legkésőbb 2010. december 31-ig el kell küldenie az illetékes regionális nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnek.

A cikk folytatódik a hvg.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink