hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánnyugdíjak államosítása: a vasasok is tiltakoznak

  • MTI

A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöksége elutasítja a magánnyugdíj- pénztári tagok egyéni befizetéseinek államosítását, a közjogi méltóságokkal ezt levélben is közlik - tájékoztatta Balogh Béla, a szakszervezeti tömörülés országos elnöke az MTI-t pénteken.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség tiltakozik amiatt, hogy az országgyűlés a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseire vonatkozó szabályokat egyoldalúan módosítja a november 1. és a jövő év december 31. közötti időszakra.
   
Balogh Béla rámutatott: a magán-nyugdíjpénztári tagdíj 0 százalékra csökkentésével, nyugdíjjárulékká átalakításával az állam korábban szerzett jogot korlátoz, és érvényes magánjogi szerződéseket tekint semmisnek.
   
A törvény elfogadása megakadályozza azt is, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagok a törvény által kötelezően előírt tagdíjat befizessék, mert a munkabérből levont összegeket a társadalombiztosítási nyugdíjalapba irányítják az új törvény szabályozása által - emlékezetett a szakszervezeti vezető.
   
Közlése szerint az Orbán Viktor miniszterelnöknek is eljuttatott levelükben leszögezik: a magánnyugdíjpénztárak a pénztárba belépett tagok tulajdonát képező intézmények, a tagok jelentős részét törvény kötelezte a belépésre, míg sokan önkéntesen, saját döntésük alapján.
   
A tagok egy része viszonylag közel van a szolgáltatás megkezdéséhez - mégsem lépett vissza 2009. december 31-ig a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, bár erre lett volna lehetősége - tette hozzá az elnök.
   
A nyugdíjrendszernek az a rendeltetése, hogy a járulékfizető számára ellátást biztosítson a tisztes munka utáni nyugdíjba vonulás időszakára, a magánnyugdíj-pénztári rendszer tőkefedezeti elven alapuló nyugdíjszolgáltatás, így  a bevételeit és kiadásait maga finanszírozza - idézte a levelében leírtakat Balogh Béla. Rámutatott: az "átmenetileg felfüggesztett magánnyugdíj-tagdíjfizetésnek a veszteséget is figyelembevevő kamattal történő beszámítására nem született törvényi biztosíték, amely "enyhítette volna" a jelenlegi helyzetet. 
   
Felszólítjuk a kormányt és a parlamenti képviselőket "az általuk hozott törvény által" törvénytelenné tett állapot visszaállítására, amellyel több millió magyar állampolgár jogos járandóságát, vagy jogos örökségét államosították és használják fel annak eredeti, törvény által meghatározott céljától eltérően - hangsúlyozta Balogh Béla.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink