hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan szeretnének adózni a svájciak?

  • MTI

Kiáltó jövedelmi különbségeket látnak Svájcban azok, akik népszavazáson emelnék a gazdagok terheit, és visszaállítanák az örökösödési adót - írja a HVG.

„Ez a sarc elfogadhatatlan, Svájc szocialistává válik” – füstölgött a SonntagsZeitung című zürichi lapnak a felvonógyáros milliárdos, Alfred Schindler. Mérgét az váltotta ki, hogy november 28-án a svájciak népszavazáson döntenek arról, fizessenek-e az ország mind a 26 kantonjában azonos minimáladót a gazdagok. A Schindler szerint húsba vágó taksa 22 százalékos adó lenne a 250 ezer svájci frank fölötti éves jövedelmekre és 0,5 százalék a kétmillió frankot meghaladó vagyonra. A közvélemény-kutatások az igennel szavazni akarók kis többségét mutatják, de még csak most pörgött fel az elutasításra biztató, üzleti csoportok finanszírozta hirdetési kampány.

Ezzel véget érne a tartományok közötti ádáz adóverseny, amellyel a kantonok a gazdagok megnyerése érdekében egymás alá ígérnek az adókulcsokkal. Ha a népszavazás sikerrel jár, akkor a szociáldemokraták és az evangélikus néppártiak jövőre újabb referendumot kezdeményeznek az örökösödési adó visszaállítására.

Földvári Zsuzsa Fizessenek a gazdagok című cikkét olvassa el a legfrissebb HVG-ben (2010/47)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink