hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóváltozások 2011: többszázezres adókedvezmény gyerekeseknek és a megszűnő tb-járulék

  • adozona.hu

Jövőre több mint félmillió forintos adókedvezmény jár háromgyerekes családoknak, átalakulnak a természetbeni juttatások és nem kell tb a tevékenységre jellemző kereset után. Csupán néhány munkavállalókat és gyermeket nevelőket érintő változás, ami jövőre életbe lép.

Az egy, illetve két gyermeket nevelő családok 2011-től gyermekenként 62.500 forintot adóalapot csökkentő kedvezményre jogosultak, a három vagy több gyermeket nevelőknek pedig gyermekenként 206.250 forintos támogatás jár - hívja fel a figyelmet a Deloitte az egyik legnépszerűbb 2011-es adóváltozásra. A csökkenthető adóalap minden esetben az adóalap-kiegészítéssel növelt összeg. A javaslat a fentiek alkalmazását továbbá bármely EGT-állam jogszabálya alapján családi pótlékra jogosult magánszemélyre is kiterjeszti. Az egykulcsos adóztatás bevezetésével egyidejűleg változnak az adójóváírás szabályai is.

Bérkalkulátor 2011-re
Ki mennyi nettó jövedelemmel számolhat jövőre? Számítsa ki itt!

A javaslat alapján az adójóváírás havi összege maximum 12.100 forintra csökken, amelyet teljes összegben 2 millió 750 ezer forintig, csökkenő mértékben pedig 3 millió 960 ezer forint éves összes jövedelemig lehet érvényesíteni. Teljes összegű adójóváírást így a maximum 180 ezer forint/hó keresetűek tudnak igénybe venni,
260 ezer forint/hó jövedelmet meghaladóan pedig az adójóváírás lehetősége teljes mértékben megszűnik.A javaslat értelmében az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba vagy a NYESZ számlára magánszemély által befizetett összegek után igénybe vehető rendelkezési lehetőség 30-ról 20 százalékra csökken.

Nem pénzben juttatott vagyoni érték

A természetbeni juttatásokra vonatkozó szabályozás jelentősen változik: a kifizetőt terhelő adó mellett adható juttatások köre szűkül, a természetbeni juttatás elnevezés pedig 2011-től megszűnik. Fő szabály szerint a nem pénzben biztosított juttatások az összevont adóalap részeként adókötelesek és a juttatást terhelő személyi jövedelemadó a magánszemélyt, míg a járulék illetve százalékos egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség a magánszemélyt és/vagy a kifizetőt (foglalkoztatót) terheli. A kifizetőt terhelő adó mellett adható juttatások lehetséges formáit, a juttatási feltételeket külön szabályozza a tervezet.

A javaslat alapján például az olyan nem pénzben adott juttatások tekintetében, amelyek esetében a kifizető (jóhiszemű eljárása ellenére) nem tudja megállapítani az egyes magánszemélyek által szerzett jövedelem mértékét, továbbra is a kifizetőt terheli az adófizetési kötelezettség. Ilyen esetekben a hatályos rendelkezések alapján a kifizető 54 százalékos személyi jövedelemadót és a juttatás személyi jövedelemadóval növelt értéke után 27% társadalombiztosítási járulékot (valamint esetenként szakképzési hozzájárulást) vagy a juttatás értéke után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizet. A javaslat alapján 2011-től a kifizető ilyen esetben 16% személyi jövedelemadót és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizet, amelyek alapja a juttatás értékének 1.19-szerese (azaz az irányadó adómérték 19,04% és 32,13%). 2011-től ilyen juttatásnak minősül pl.: a Tao. tv. hatálya alá nem tartozó juttató által biztosított reprezentáció, különféle rendezvényeken történő juttatások (ha az nem minősül reprezentációnak), valamint a csoportos biztosítás díja és a telefonszolgáltatás magáncélú használata.

A hatályos rendelkezések alapján kedvezményes adózású, Szja tv. 70-71. §-a szerinti természetben biztosított juttatások többsége a javaslat szerint 2011-től béren kívüli juttatásnak minősül, amely juttatások továbbra is kedvezményes adókövetkezményekkel nyújthatók (pl.: üdülési csekk, étkeztetés, helyi utazási bérlet).
E juttatások 2011-től a kifizetőt terhelő 19.04 százalékos személyi jövedelemadó kötelezettség mellett nyújthatók (16% személyi jövedelemadó, amelynek alapja a juttatás értékének 1.19-szerese) járulék vagy százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség nélkül. Továbbá, új elemként kedvezményes adózású béren kívüli juttatások körébe kerül a korábban korlátlanul adómentes internethasználat havi 5 ezer forintig, valamint 2011-től bevezetésre kerül a megújulási kártya is, amellyel kormányrendeletben meghatározott szolgáltatások vásárolhatók az éves szinten legfeljebb 300 ezer forint értékű, a „megújulási kártya-számlára” utalt támogatás erejéig.

Társadalombiztosítási módosítások 2011-től 

Az szja törvény változásaival összhangban 2011-től módosul a járulékalapot képező jövedelem fogalma, megszűnnek a tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetéssel kapcsolatos szabályok. A javaslat bevezeti a foglalkoztató által fizetendő társadalombiztosítási járulék felső határát, amely a Magyar Köztársaság költségvetéséről szóló törvényben kerül kihirdetésre. A korábbi szabályozásnak megfelelően megmarad az egyéni nyugdíjjárulék-fizetési felső határ. A törvénymódosítási javaslat szerint változik a foglalkoztató fogalma, valamint hatályát veszti a foglalkoztatóhoz fűződő biztosítási jogviszonyra tekintettel külföldi illetőségű személytől kapott járulékalapot képező jövedelem utáni járulékfizetés (következésképpen a foglalkoztató általi átvállalásával kapcsolatos rendelkezés is).
A 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban a magánnyugdíjpénztári tagok is 9.5% egyéni nyugdíjjárulékot fizetnek az állami nyugdíjalapba, ebben az időszakban az esedékes tagdíj mértéke nulla százalék.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink