hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tevékenységre jellemző kereset: mi vele a gond?

  • HVG

Utolsó reményként adótanácsadók és érdekképviseletek a kormányfőtől kérik, hogy törölje el a főállású vállalkozók adó- és járulékalapjára vonatkozó szabályokat.

Nemcsak a „célszemélyek”, hanem könyvelők és adótanácsadók is végig bíztak abban, hogy az Alkotmánybíróság (AB) elmeszeli azt az idén január 1-jétől bevezetett előírást, hogy a főállású egyéni vállalkozóknak és a társas vállalkozások főállású tagjainak tevékenységük szokásos piaci értéke után kell személyi jövedelemadót és a tevékenységre jellemző kereset után társadalombiztosítási járulékot fizetniük. A két fogalomnak csak a neve különböző, matematikai definíciója ugyanaz.

Az új adó- és járulékalap ellen alkotmánybírósági beadvánnyal is ágálók többek között arra hivatkoztak: a jogalkotó túl tágan és nem elég egzakt módon határozta meg a piaci díjazás fogalmát, és ezzel jogbizonytalanságot teremt. Azt pedig a vállalkozói szabadság megsértésének tartják, hogy az új szabály miatt a törvényhozás, nem pedig a vállalkozó dönti el, hogy pénzét bérként vagy osztalékként veszi-e ki. Ha ugyanis valaki úgy akar osztalékot kivenni, hogy a piaci díjnál kevesebbet számol el vállalkozói kivétként vagy személyes közreműködői díjként, akkor az osztalékot (vagy annak egy részét) ugyanúgy szja, 27 százalékos tb-járulék és 17 százalékos egyéni járulék terheli, mintha bérként fizetné ki.

Molnár Patrícia Megtorpedóznák című cikkének folytatását olvassa el a legfrissebb HVG-ben (2010/39)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink