hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Látványos adókönnyítések, várható nehézségek

  • HVG

Rapid akciótervvel állt elő az Orbán-kormány, miután a múlt héten néhány, államcsődöt vizionáló fideszes politikus céltáblává tette Magyarországot. A pénzpiacok megnyugtatására az állami kiadások lefaragását ígérte az új gazdasági rendszert hirdető kabinet, és adócsökkentést is kilátásba helyezett - írja a HVG.

Két fideszes politikus néhány mondattal elérte azt, ami a külföldi befektetőknek és elemzőknek hetekig nem sikerült: gazdasági színvallásra késztették az Orbán-kormányt. Kósa Lajos pártalelnök és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő igencsak felborzolta a kedélyeket a nemzetközi pénzpiacokon, amikor azt taglalták, hogy Magyarország könnyen Görögország sorsára juthat. Az ide lőjetek! értékű megnyilvánulások következtében kitört tőzsdepánik és hirtelen forintgyengülés, valamint a magyar állampapír-piaci kockázatok meredek emelkedése láttán előbb Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár, majd Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is hitet tett az idei évre tervezett 3,8 százalékos hiánycél megtartása, vagyis a Bajnai-kormány fiskális örökségének vállalása mellett.

A fordulatból az eseményeket addig értetlenkedve szemlélő elemzők azt a következtetést szűrték le, hogy a Fidesz politikusai csupán érveket keresnek ahhoz, hogyan hátráljanak ki választási ígéreteikből. Korábban ugyanis kormánypolitikusok a deficitcél 2-3 százalékpontos túllépésének esélyeit latolgatták, ami érzékelhető adócsökkentést vagy némi osztogatást tett volna lehetővé. Kontárok – jellemezte őket a Financial Times publicistája, megjegyezvén, ha Brüsszel és Washington – azaz az Európai Bizottság és az IMF – engedne is a fiskális lazítás igényének, a piacok ezt nem néznék el. Amatőrök, akik képtelenek a pénzpiacokkal kommunikálni – idézte az amerikai bankvezéri állásból két évtizede hazatelepült Róna Pétert a New York Times.

Farkas Zoltán cikkének folytatását olvassa el az eheti HVG-ben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Pótbefizetés visszafizetéséről hozott határozat „szavazati aránya”

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Őstermelő és egyéni vállalkozó egyben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink