hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: felmondási védelem és ki nem adott szabadság

  • adozona.hu

Kit illet meg a felmondási védelem? Mit lehet tenni a ki nem adott szabadságokkal? Kinek mennyi garantált bér jár? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

1. Három műszakos munkarendben dolgozom, heti 40 órás szerződéssel. Most már folyamatos a 12 órázás, és az 1 pihenőnap. Jogosan teszi ezt a munkáltató? Teszem hozzá, hogy a plusz 4 órákat, csak negyedév végén fizetik ki. A szabadság kivétel szinte lehetetlen, hiába szólok előre, hogy szükségem lenne rá, kirúgással fenyegetnek. Hiába hivatkozom a törvényességre, akkor mondvacsinált ürüggyel, írásbeli figyelmeztetőt adnak, pénz megvonással. Mi tehetek azon kívül, hogy másik munkahelyet keresek?

Kollektív szerződés hiányában a munkarendet és a munkaidőbeosztást a munkáltatónak kell meghatároznia, amit általában egy külön tájékoztatóban tesz közzé. Ha azonban a munkarendet és a munkaidőbeosztást munkaszerződés tartalmazza, úgy azt megváltoztatni csak a felek közös megegyezésével írásban lehet, azaz munkaszerződést kell módosítani. Ebben az esetben a munkáltató egyoldalú munkarend megváltoztatása jogellenes. Ellenkező esetben azonban szabadon megváltoztathatja azt, azonban a Munka Törvénykönyvének (Mt) előírásait, így a munkaidőbeosztás, a szabdság és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseit be kell tartania. A megadott információkból számomra az derül ki, hogy feltehetőleg 3 havi munkaidőkeretet rendelt el a munkavállaló és ezért fordulhat elő, hogy a heti két pihenőnap helyett egyet ad ki és a többit a munkaidőkeret alatt összevontan adja ki.

A szabadság a munkarend típúsától függetlenül minden munkavállalót megillet, így azt esedékesség évében ki kell adni. A pihenőnapok tekintetében a törvény többféle beosztást is megenged, ami függhet a kollektív szerződéstől, a fent említett munkaidőkerettől és a felek megállapodásától is. Így a pihenőnapok akár összevontan is kiadhatóak.

A munkabér a munkaszerződés szerinti későbbi kifizetését csak egy esetben engedi meg a törvény. Ha a munkavállaló részére járó munkabér vagy annak része alapjául szolgáló eredmény csak fizetési nap után állapítható meg, ezt ennek megfelelő időpontban kell kifizetni. Előleget azonban – legalább havonta - ilyen esetben is fizetni kell. A munkabér késedelmes kifizetésére pedig késedelmi kamat jár.

Fel szeretném hívni a figyelmét, hogy a munkabérből levonás csak és kizárólag jogszabály, végrehajtói határozat, vagy a munkavállaló hozzájárulásával lehetséges, így abból a munkáltató önkényesen nem vonhat le pénzt.

A munkajogviszonyból eredő igények érvényesítése végett Munkaügyi Bírósághoz lehet fordulni.

2. Fiam nemzetközi gépjárművetetőként dolgozik. Minimálbért és a 25 eurót kap külföldi napidíjként. Iskolai végzettsége: gépjárművezető és karbantartó Szakközépiskola. Helyesen járt el a munkáltató? Nem a garantált bér illetné meg?

Az ideiglenes külföldi kiküldetéseben lévő munkavállalók ellátását a tartós külszolgálatot teljesítő köztisztviselők és munkavállalók alapellátmányának, illetve ideiglenes külföldi kiküldetése napidí-jának összegéről és azok kifizetéséről szóló 7/2009. (VI. 26.) KüM rendelet szabályozza. Ennek alapján a kifizetett napidíj (bázisösszeg és pótlék) összege attól függ, hogy a munkavállaló melyik országban tölti a kiküldetést. A rendelet hatálya alá azonban csak azok a munkavállalók tartoznak, akiket a központi közigazgatási szervnél foglalkozatatnak.

Minden egyéb esetben a munkáltató a munkavégzéssel kapcsolatban felmerülő költségeket köteles megtéríteni így a munkavállaló vagy számla ellenében jogosult a külföldön felmerült költségeinek elszámolására vagy átalánydíjként napi díjat kap a munkáltatótól.

A garantált bérminimumról szóló kormányrendelet kiterjed minden munkavállalóra. Teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma 2010. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 89 500 forint.

3. A végrehajtási eljárást megszüntették egy kft. ellen, mert az adós céget törölték. Hogyan jutok hozzá a Munkaügyi Bíróság által megítélt fizetésemhez? Bérgarancia alap miért nem fizeti ki ezt nekem? Én minden papírt időben leadtam, fizettem illetéket stb.

A kérdésből nem világos, de feltételezem, hogy a cég jelenleg felszámolás alatt van és még nem törölték a cégnyilvántartásból. A felszámolási eljárás során a felszámoló feladata és kötelessége, hogy a munkavállalók munkabérigényét a Munkaerőpiaci Alap részéből megigényelje, és a bérköveteléssel érintett munkavállaló részére kifizesse. A Bérgarancia Alap a támogatásról a kérelem benyújtását követő nyolc napon belül határozattal dönt, majd 15 napon belül intézkedik annak kifizetéséről. Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a kft. felszámolójával, mivel információ hiányában nem tudom megmondani, hogy a felszámolási eljárás milyen szakaszban van.

4. Gyesen vagyok tartós beteg gyermekkel már 5 éve, munkaszerződésem határozatlan időre szól. Munkáltatóm egyik gyáregységében dolgoztam és a gyes időtartama alatt minden évben kétszer kértem, hogy foglalkoztassanak, mert a gyesből nem tudunk megélni. Mindig elutasítottak. 2009 decemberében a gyáregység, amely a munkavégzés helye a szerződésemben, megszűnt, s én kértem, hogy másik gyáregységben vagy a központi helyen is végezhetnék esetleg munkát, de újra elutasítottak. Egyben tájékoztattak a gyáregység megszűnéséről és csoportos létszámleépítésről, melytől még mentesülök a gyes időtartamáig de amint az lejár, munkaviszonyomat megszüntetik. Képzettségeim sokfélék, ha akarnának tudnának foglalkoztatni. Arról nem tájékoztattak hogy a csoportos létszámleépítés kapcsán a gyár dolgozói akiknek a munkaviszonyát megszüntették Jubileumi prémiumi kifizetést kaptak valamint 300 e Ft átképzést fizettek ki munkavállalókként. Erről mélyen hallgattak és közölték nekem ez nem jár, mert nem vagyok aktív, hanem passzív dolgozó - gyesen vagyok. Csak akkor fizetnének ilyet ki nekem ha aláírnám a közös megegyezést. A kollektív szerződést alaposan áttanulmányoztam és nem találtam ilyen kizáró okot benne. Szerintem ezek a kedvezmények és kifizetések engem is megilletnek valamint szerintem ha munkaviszonyt megszüntetik, akkor lőette 30 napig még foglalkoztatniuk kell, majd azután küldhetnek el. Kötelesek a gyes tartama alatt foglalkoztatni – ha már ezt én többször is kértem? Megtehetik, hogy egyáltalán nem foglalkoztatnak a gyes alatt és a gyes lejárta után sem? Valamint jár-e nekem a Jubileumi kifizetés, ha nincs szabályozva a kollektív szerződésben és a átképzési támogatás pedig benne szerepel a csoportos létszámleépítéskor létrejött megállapodásban?

A Munka Törvénykönyve (Mt) értelmében Önt felmondási védelem illeti meg a tartósan beteg gyermek 10. életévének betöltéséig, vagyis ameddig a GYES-re jogosult. A GYES folyósításának csupán az első évében nem lehet más keresőtevékenységet folytatni- különben elveszti a GYES-re való jogosultsá-got - utána viszont időkorlátozás nélkül. Így a munkáltatót továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli, amíg a felmondási védelem meg nem szűnik. Ha a munkáltató munkavállalót saját működési körében felmerült okból nem tudja foglalkoztatni, az emiatt kiesett munkaidőre - ún. állásidőre – Önt a személyi alapbére illeti meg.

A felmondási idő vége a gyermek 10. életévének betöltése, amely egyben a GYES folyósítására való jogosultság megszűnését is jelenti. Mivel a felmondási védelem időtartama a harminc napot meg-haladja, a felmondási idő ezt követően csak harminc nap elteltével kezdődhet el.

A fizetés nélküli szabadság munkavégzéssel nem töltött időnek, azaz passzív állománynak számít, amikor nem jogosult munkabérre, így olyan munkabérelemre sem, amely közvetve a teljesítménytől függenek, mint a prémium vagy a jutalom. Ennek a munkavégzéssel nem töltött időnek két vonzata van. A kollektív szerződés és a csoportos létszámleépítésről szóló megállapodás ismerete nélkül nem tudok biztos információt mondani az átképzési támogatással kapcsolatban. Ez attól függ, hogy az Önnek átadott felmondásban milyen indokolás szerepel. Ha a csoportos létszámleépítésbe Ön is beleesik és a felmondást a védelem miatt nem tudták közölni Önnel.

5. Gyermekvállalás előtt állok. A főnököm azt kérte, hogy a gyermek megszületése előtt, miután a táppénzfizetési kötelezettsége lejárt közös megegyezéssel váljunk meg egymástól. Kérem, tájékoztasson arról, hogy milyen hátrányokkal jár, ha elfogadom.

Fontos kiemelni, hogy Ön várandós állapotára tekintettel felmondási védelem alatt áll. Ez azt jelenti, hogy munkaviszonyát nem lehet megszüntetni munkáltatói rendes felmondással, csak közös megegyezéssel, illetve rendkívüli felmondással, ezútóbbihoz viszont igen súlyos indok szükséges.

A felmondási védelem alatt Ön továbbra is munkaviszonyban áll, azaz társadalombiztosítási jogvi-szonya is fennmarad. Munkajogi szempontból a legfontosabb „jogosultság” ami Önt, mint védett munkavállalót megilleti a munkáltatói továbbfoglalkoztatási kötelezettség. Ennek akkor van / lesz jelentősége, ha a gyermek egy éves kora után, GYES mellett  vissza szeretne menni dolgozni és a munkáltatót továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli a felmondási védelem megszűnéséig, azaz gyermeke 3 éves koráig. Ha a munkáltató munkavállalót saját működési körében felmerült okból nem tudja foglalkoztatni, az emiatt kiesett munkaidőre -ún. állásidőre – Önt a személyi alapbére fogja megilletni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink