hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kire és mire figyel oda az APEH 2010-ben?

  • adozona.hu

Az állami adóhatóság vezetője az adóhatóság 2010-es ellenőrzési tevékenységére vonatkozó irányelvében ismertette adóellenőrzés kiemelt vizsgálati területeit. Kikre figyel oda az APEH?

Az állami adóhatóság továbbra is kiemelt célkitűzése az úgynevezett agresszív adótervezés elleni határozottabb fellépés, a nemzetközi tapasztalatok és együttműködési megállapodások felhasználásával - áll a PricewaterhouseCoopers hírlevelében.Ellenőrzésre számíthatnak a többszörös székhely-, illetve tulajdonos-váltással érintett adózók, a több éven keresztül jelentős összegű tagi kölcsönnel működő vállalkozások, az előtársasági időszakban nagy összegű fizetendő és levonható áfa bevallók, a tartós veszteséges, ugyanakkor folyamatosan működő cégek, különös tekintettel a nagyösszegben felhalmozódott veszteségek finanszírozására.

Fontos vizsgálati terület lesz az adóminimalizálásra irányuló költségelszámolás; az árbevételhez képest jelentős arányú szolgáltatás (pl. rendszerhasználati díj, bérleti díj, reklám és marketing költség, stb.) igénybe vétele; a beruházásaikhoz kapcsolódóan a társasági adóról szóló törvény alapján adóalap csökkentő tétel alkalmazása, illetve adókedvezmény és támogatás érvényesítése; az adóalap csökkentés a kutatás-fejlesztési tevékenységgel kapcsolatban, járulékalap csökkentése az innovációs járulékfizetési kötelezettséggel összefüggésben; a rendszeresen előzetesen felszámított áfát valló, de azt a folyószámlán hagyó, vagy más adónemre átvezető vállalkozások működése.

Az adóhatóság fokozott figyelmet fog fordítani a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek valós tartalmára, valamint a szokásos piaci ár megállapításának vállalkozás által alkalmazott módszerére - figyelmeztet a PwC.

A feltételes adómegállapítások ellenőrzése során a kérelemben foglalt tények teljesülésének vizsgálata jelenti az adóhatóság feladatát. Kiemelt feladatként kezeli az adóhatóság a beruházási adókedvezmény ellenőrzését is, különös figyelemmel az adókedvezménnyel érintett időszak jogszabályban meghatározott lezárulására.

Az adóhatóság elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a társadalombiztosítás pénzügyi alapjait illető bevételek megrövidítésének feltárása, illetve a minimum járulékalap, a minimálbér kétszerese és a tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetési kötelezettség teljesítése érdekében fokozottan figyelemmel kell kísérni azokat a vállalkozásokat, vállalkozókat, akik járulékfizetési kötelezettségüket a tevékenységre jellemző keresetnél alacsonyabb összeg után teljesítik - zárul a hírlevél.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

GDPR, iratanyagok átadása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Számla tartalma

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink