hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek és mennyi cafeteria jár? - melegétel-utalvány és üdülési csekk

  • adozona.hu

Milyen időközönként lehet melegétel-utalványt adni a munkavállalónak? Betegszabadság idején kaphat-e cafeteriát az alkalmazott? A köztisztviselő hozzátartozóját is megilleti az üdülési csekk? Az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo Pass válaszol az olvasók kérdéseire.

Megteheti-e egy kft. vezetője, hogy megigényli a melegétel utalványt és a dolgozóknak nem adja oda? Mi az évek alatt egyetlen egyszer kaptunk melegétel utalványt. Úgy tudom, hogy egy alkalomra nem is lehet igényelni, csak egy hónapra, vagy tévedek?

A béren kívüli juttatások, így a melegétel utalványok adható juttatások, és nem kötelezőek. A munkáltató döntése, hogy a juttatást milyen időközönként, és milyen mértékben adja dolgozóinak. A melegétel utalvány juttatásának feltétele az érvényes munkavállalói-munkáltatói jogviszony. Amennyiben ez a jogviszony fennáll, akkor az utalvány havonta 18 000 forint értékben juttatható, akár visszamenőleg is.

Egy kolléganőnk lábtörése kapcsán merült fel a kérdés: betegszabadság/betegállomány idején kaphat-e a dolgozó melegétkezési utalványt, és ha igen, milyen feltételekkel?

Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria rendszer működik, ott szabályzat rendelkezik a jogosultságokról, ide értve a be- és kilépés esetét, valamint a tartós betegállományt is. A szabályzatban a jogosultságokat a cég határozza meg, erről törvény nem rendelkezik. Az általános piaci gyakorlat az, hogy a tartós betegállomány alatt a munkáltató nem biztosítja a béren kívüli juttatásokat az alkalmazott részére.

Egy minisztériumi tájékoztató szerint a köztisztviselő nem kérhet a hozzátartozója részére a saját kerete terhére üdülési csekket. Kérdésem az, hogy értelmezhető-e így a vonatkozó jogszabály?

A köztisztviselői törvény nem zárja ki, hogy a hozzátartozók is részesüljenek a juttatásban, azonban a munkáltató ezt a cafeteria szabályzatában kikötheti, mint feltétel.
 
(A kérdés által érintett jogszabályok hatályos szövege:

1992. évi XXIII. törvény
a köztisztviselők jogállásáról

49/F. § (1) A köztisztviselő cafetéria-juttatásként - választása szerint, az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 12. § (3) bekezdésére is figyelemmel - a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 70. § (2) bekezdés a) és b), valamint d) és e) pontjaiban, továbbá (5) bekezdésében felsorolt juttatásokra, legfeljebb az ott meghatározott mértékig és feltételekkel, valamint az ingyenes vagy kedvezményes internethasználatra jogosult. A miniszter - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - utasításban a vezetése vagy az irányítása alá tartozó szervek vonatkozásában, egyéb szervek esetében pedig a hivatali szervezet vezetője a közszolgálati szabályzatban további választható juttatásokat is meghatározhat, illetve az egyes juttatások választható mértékét magasabban is meghatározhatja.

1995. évi CXVII. törvény
a személyi jövedelemadóról

70. § (1) Egyes természetbeni és egyéb béren kívüli juttatások bevétele után az adókötelezettséget a 71. § rendelkezései szerint kell teljesíteni.
(2) Az (1) bekezdésben említett bevételnek minősül - ha a juttató a munkáltató, a társas vállalkozás (e rendelkezés alkalmazásában bármelyikük a továbbiakban: munkáltató) - az a)-e) pontban felsorolt, a munkavállalónak (ideértve a Munka Törvénykönyvéről szóló törvény előírásai szerint a munkáltatóhoz kirendelt munkavállalót is), a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjának (e rendelkezés alkalmazásában a juttatásban részesülő, említett magánszemély a továbbiakban: munkavállaló)
a) személyére és közeli hozzátartozói személyére tekintettel
aa) üdülési csekk/csekkek formájában juttatott bevételből - több juttatótól származóan együttvéve -
vagy
ab) a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás révén juttatott bevételből
az adóévben személyenként a minimálbér összegét meg nem haladó rész;
ab) a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás révén juttatott bevételből
az adóévben személyenként a minimálbér összegét meg nem haladó rész
)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink