hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakértő válaszol: ugyanazért a munkáért ugyanaz a bér?

  • adozona.hu

Mit tehet a kismama, aki visszamenne dolgozni, de nem engedik? Hol kaphat álláskeresési járadákot a munkanélküli, ha az elmúlt két évben külföldön dolgozott? Olvasóink kérdéseire Viszló László, munkajogi szakértő válaszolt.

1. Hét hónapja dolgozom egy üzletben. A problémám a következő: a kft-től kaptam egy szerződést mikor felvettek, ami tartalmazza a 3 hónap próbaidőt, és ha ebben az időszakban nem történik semmi, akkor ez egy 6 hónapos szerződésnek felel meg. Továbbá ha a 6 hónap letelik  és nincs probléma, akkor az véglegesítést jelent. Eddig ez jól is lenne, ha ugyanazért a munkáért egyforma bérezést kapnánk. A városban 2 üzlete van a cégnek és az első megnyitásakor egy 6 órás dolgozót 100.000 forinttal vették fel, majd 6 hónap később, az új üzletet nyitásakor  minket már kezdő kereset címen 67.500 forinttal. Kérdésem a következő tehát végleges szerződés esetén ugyanazért a munkáért és felelősségért nem egyforma bérezés járna? A szerződésünk is teljesen egyforma csak az összeg tér el.

Az Ön foglalkoztatása megfelel a minimális jogszabályi feltételeknek, ugyanis a munkáltatója biztosítja a mindenkori minimálbért. A munkabér a felek megállapodásán alapul, amennyiben Ön tehát aláírta a munkaszerződést, azt utólag csak közös megegyezéssel lehet módosítani.

Kivételes esetben a Munka Törvénykönyve 142/A. § szerint az egyenlő, illetve egyenlő értékűként elismert munka díjazásának meghatározása során az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani ugyan, azonban azt Önnek kell bizonyítania, hogy megsértették e törvényi rendelkezést.

2. Írásban jeleztem a munkáltatóm felé, hogy szeretnék dolgozni a gyes mellett. Másfél hét után kaptam választ úgy, hogy már rájuk telefonáltam. Ezt a választ kaptam: "A cégnél történő átszervezések miatt munkába állási kérelmének nem tudok eleget tenni. Munkába állását a gyermeknevelési támogatás lejártát követően tudom megoldani. " Köteles vagy nem foglalkoztatni a gyes mellett is? A munkaköröm nem szűnt meg. Fordulhatok emiatt ügyvédhez? Anyagi nehézségek miatt muszáj, lenne dolgoznom.

A munkáltató köteles Önt foglalkoztatni, amennyiben úgy dönt, hogy fizetés nélküli szabadságát megszakítja. Ha nem tud munkát biztosítani, abban az esetben is jár Önnek a munkaviszonya alapján a munkabér. Továbbá felmondási védelem alatt áll a gyermeke 3 éves koráig (a 2010. május 1. napja után született gyermekek esetén 2 éves korig) a gyes folyósításának időtartama alatt.

Amennyiben viszont nem szakítja meg szabadságát, akkor azonban nem köteles Önt a munkáltató visszavenni.

Megjegyzem, hogy a közszférában kötelező részmunkaidőben alkalmazni a gyesről, gyedről visszatérő kismamákat. A munkáltató köteles a munkavállaló kérésére a kinevezést módosítani és heti húsz órának, illetve a korábbi kinevezés szerinti munkaidő felének megfelelő munkaidőt megállapítani. A kötelező részmunkaidős foglalkoztatás a munkavállaló kérelme szerinti időpontig, de legfeljebb a gyermek három éves koráig tart. Vagyis a dolgozó egyoldalú döntését a munkáltató köteles elfogadni - amellett, hogy az elbocsátással kapcsolatos egyébként is fennálló védettsége megmarad.

Azonban az előzőekben leírtak szabályok sajnos Önre nem alkalmazhatóak, tekintve, hogy a piaci szférában foglalkoztatják.

3. Jelenleg Írországban élek és most nincs munkám, s ezért elmentem itt a munkaügyi központba, hogy kérjek segélyt. Azt mondták, hogy kb. 10-12 hét mire elbírálják, hogy kapok-e. Nekem van itt 2és fél év bejelentett munkám tehát itt kell kapnom munkanélküli segélyt. Az lenne a kérdésem, ha hazamennék, jár nekem otthon segély? Már megvettem a jegyem haza, március 31-én megyek. Lehet, hogy addig itt fogok kapni pár hét segélyt. Mint vállalkozó dolgoztam itt, de most regisztrált munkanélküli vagyok. Tehát a kérdésem hogy jár-e nekem Magyarországon valami segély?

Sajnos nem közölt velem elegendő adatot, így csak általános megállapításokat tudok írni.

Munkanélkülinek minősül az a személy, aki rendelkezik a munkába álláshoz szükséges feltételekkel, nem nappali tagozatos tanuló, nem kap öregségi nyugdíjat, nem rendelkezik munkaviszonnyal, kereső tevékenységet nem folytat, továbbá együttműködik a munkaügyi hivatallal és álláskereső személyként szerepel is annak nyilvántartásában. Munkanélküli segélyre jogosult az az álláskereső, aki táppénzben nem részesül, továbbá rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult és munkát akar vállalni, de az állás keresése nem volt eredményes, és az állami foglalkoztatási szerv  sem tud számára megfelelő munkahelyet felkínálni. Részletes szabályokat talál a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben, valamint a 2005. évi LXX. törvényben (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításáról).

Munkanélküli járadék pedig azt illeti meg, aki a munkanélkülivé válását megelőző négy éven belül rendelkezik 365 nap munkaviszonnyal, táppénzben nem részesül, továbbá rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult és munkát akar vállalni, de az álláskeresése nem volt eredményes, és az állami foglalkoztatási szerv sem tud számára megfelelő munkahelyet felkínálni.

Szociális segély igénylése ügyében a lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől kérhet felvilágosítást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipa – egyszerűsített adómegállapítás

Szipszer Tamás

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja

Szipszer Tamás

adószakértő

Pályázat, áfa-visszaigénylés

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink