hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mögöttes felelősség és a bizonyítási teher a bíróságon

  • adozona.hu

Nincs lehetősége az adózónak az ellene indult eljárásokban félként eljárnia, illetve, hogy a vele szembeni megállapítások ellen jogorvoslati kérelmeket terjesszen elő. Az adózók peres eljárásainak menetéről, az ott előforduló problémákról és a témában fontos szabályokat szedtük csokorba.

A gazdasági társaságok tagjait a mögöttes felelősség elve alapján tehát csak az adóhatóság kötelezheti az adótartozás megfizetésére (2/2004. PJE határozat). Fentiek alapján egyértelmű, hogy az adóhatóság, a mögöttes felelősség megállapító határozatának hiányában, nem kizárt az engedményezett követelés peres vagy nem peres eljárásban történő érvényesítése, de önmagában az MKK Zrt-t a törvény nem jogosítja fel közvetlen behajtásra. A MKK Zrt. fizetési meghagyás kibocsátását kérte a polgári Bíróságtól, a KKT tulajdonosai ellen a mögöttes felelősség alapján.

A fizetési meghagyásban kért összegként, az APEH által engedményezett követelést jelölte meg, azaz az adóhatóság általi követelést megjelölt adótartozást. Csatolta okiratként az engedményezést. Polgári perként ugyanakkor a bizonyítási teher a felperest azaz a Magyar Követeléskezelő Szervezet Zrt-t terheli. Önmagában az engedményezés még nem bizonyíték a követelés jogosságára. A tartozásnak bizonyítottnak kell lennie, tehát az adófolyószámlák alapján elsősorban a társaság jelen esetben(Kkt) folyószámláján jelenlevő és aktuális egyenleg tekinthető figyelembe veendőnek, amit természetesen csökkent az időközben beállott elévülés. Kérdés az, hogy a bíróság ezt a szemléletet teszi-e magáévá, vagyis ha az engedményezett összeg elévülés vagy más címen csökkent a kötelezés csak erre terjedjen ki.További kérdést vet fel az adótitok kérdése, ugyanis ha a társaság már megszűnt, képviselője nincs a cégjegyzékből törölték ki kérhet ki jelenleg érvényes adófolyószámlát. Egy biztos a Magyar Követeléskezelő Szervezet Zrt.  nem jogosult érvényes adófolyószámla kikérésére, ennek az adóhatóság általi kiadása az adótitok sérelmét jelentené.

Marosi Andrea
http://www.adoiroda.com/

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adat és szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Családi kedvezmény

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink