hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Határidő: feltöltési kötelezettség december 21-ig

  • MTI

December 21-ig a társaságoknak az eddig befizetett társasági adóelőlegeket, különadó előlegeket és iparűzési adó előlegeket - a naptári évvel megegyező adóév esetén – a korábbi évekhez hasonlóan ki kell egészíteniük az éves várható adó összegére - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC).

Társasági adó kiegészítésére a tanácsadó cég hírlevele szerint azok a társaságok kötelezettek, amelyeknek az éves szinten számított árbevétele a tárgyévet megelőző adóévben meghaladta az 50 millió forintot.
   
Amennyiben az adózók nem tesznek eleget a kívánt mértékben feltöltési kötelezettségüknek, azaz december 21-ig nem fizetik meg legalább az éves adókötelezettség 90 százalékát, a befizetett előleg és az adó 90 százalékának különbözete után 20 százalék mulasztási bírság sújtja őket, amit az adóhatóság és az önkormányzati adóhatóság automatikusan szab ki a május 31-én benyújtott bevallások alapján - figyelmeztet a PwC.
   

Mit kell még tudni a feltöltési kötelezettségről?

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) valamennyi alanyának az adóelőleget ugyancsak december hó 20. napjáig kell kiegészíteni. Kit érint még a hatéridő, s ki tekinthet el tőle? Részletek itt.

A feltöltési kötelezettség számítása során figyelni kell arra, hogy a társaság a lehető legpontosabban megbecsülje adózás előtti eredményét az év hátralévő időszakára vonatkozóan, s minden lehetséges adóalap módosító tételt figyelembe vegyen. Érdemes továbbá minden olyan lehetőséget megfontolni, amellyel biztosítani lehet az esetleges feltöltési hiányból fakadó mulasztási bírság elkerülését (ilyen például a csökkentő tételek nagyságának óvatosabb becslése).
   
A társasági adóelőleg kiegészítéssel kapcsolatban az erre kötelezett társaságoknak bevallási kötelezettségük is van, amelynek szintén december 21-ig kell eleget tenniük a 0901-es nyomtatvány benyújtásával. A nyomtatvány kitöltése során különös figyelmet kell fordítani a megfelelő összeg bevallására, mivel az esetlegesen rosszul bevallott összeg miatt az adófolyószámlán adóhátralék keletkezhet. Ennek következményeként a társaság eleshet olyan adóalap csökkentési lehetőségektől, amelyek feltétele, hogy a társaságnak ne legyen adótartozása.
   
A feltöltési kötelezettség önellenőrzéssel módosítható, azaz lehetőség nyílik a bevallott és befizetett összeg javítására, például a feltöltési kötelezettség növekedése esetén önellenőrzési pótlék megfizetésével egyidejűleg - mutat rá a PwC.

Azon társaságoknak, amelyeknek társasági adó feltöltési kötelezettsége keletkezik, nemcsak a társasági adójukat, hanem a helyi iparűzési adójukat valamint különadójukat is ki kell egészíteniük a várható adó összegére.
   
A helyi iparűzési adó feltöltésének teljesítésekor különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a feltöltési kötelezettségnek a több önkormányzati telephellyel is rendelkező vállalkozásoknak minden önkormányzat esetében külön-külön eleget kell tenni. Ez már csak az idén van így, mert az iparűzési adóval kapcsolatos hatósági feladatok 2010. január 1-jével az önkormányzatoktól az állami adóhatósághoz kerülnek - emlékeztet a tanácsadó cég.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-jd

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Megváltozott munkaképességű dolgozó pótszabadság arányosítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink