hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nemzetközi adótervezés: mire jók a holdingok?

  • dr. Marosi Andrea

A nemzetközi adótervezés adta lehetőségek a gazdasági válság hatására sok társaság számára megfontolandó opcióvá léptek elő. Milyen társasági formákban gondokodhatunk?

Kereskedelemben használt társaságok

Az alacsony adózású területre bejegyzett cégeket sokszor használják nemzetközi kereskedelemi ügyletekben. Jelentős adómegtakarítási rejlik abban, hogy ha az alacsony adókulcsú államban bejegyzett társaság vásárolja meg az eladó ország társaságának termékeit, és ezután értékesíti ezeket a másik ország vevő társaságának, mivel az ügyletből származó nyereség az alacsony adókulcsú országban bejegyzett társaságnál fog „lecsapódni”, amely általában mentes az adózástól (vagy minimális adóteher terheli).

Beruházási célból alapított társaságok

Sok társaság/magánszemély alapít alacsony adókulcsú országban társaságot, melybe a befektetési állományaik vannak, mindezt a vagyonosodási vizsgálatok elkerülése végett, örökléskori kedvezmények miatt.

Közvetítő társaságok

Ezek a társaságok közvetítik azokat az ügyleteket, amelyeket olyan országokba kívánnak a leányvállalat társaságok megvalósítani, amely országokkal a leányvállalat társaságoknak nincs kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezményük.

Ingatlannal rendelkező holdingok

A holdingtársaságok alapítása számos adóelőnnyel jár, többek között a tőkenyereség adók, az örökösödési illeték és a vagyon átruházási illeték elkerülésével.

Szolgáltató holdingok

Ezen holdingok létrehozása azért történik, hogy a leányvállalatok számára bizonyos szolgáltatásokat nyújtsanak például menedzsment szolgáltatás, számítástechnikai szolgáltatás, média szolgáltatás stb. , hiszen így a leányvállalatok nyeresége ezen szolgáltatástípusokon keresztül az alacsony adókulcsú országokba vándorolhat. 2010. január 1-jétől Magyarország tekintetében ezen a területen változás következik be.

Vagyonkezelő holding

Ezeket a társaságokat a leányvállalatok vagyonkezelésének elvégzésére hoznak létre. Általában netting rendszerek, cash-pooling rendszerek működtetéséért felelnek.

Kneitner Lea
VGD

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Modulház áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bírósági ítélet és számlakiállítás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink