hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit nem számolhatnak el a cégek jövőre?

  • hvg.hu

Az APEH jövőre akkor is közzéteszi a „feketefoglalkoztató” adatait az interneten, ha a munkáltató a rá kiszabott bírságot befizeti - ez csupán az egyike a 2010-es várható adóváltozásoknak. Megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, de a munkavállalóknak évi 840 ezer forint jövedelemig nem kell adózniuk. Kevesebb költséget számolhatnak el a cégek, mint tavaly és a megrendelő cég fizeti az áfát, ha külföldön rendeli meg a szolgáltatást. Lássuk, mi változik még!

Januártól megszűnik az alkalmi munkavállalói (AM) könyv, vagyis annak a lehetősége, hogy ezzel foglalkoztassák munkavállalóikat a munkaadók, helyette a törvényben meghatározott tartalmú blanketta-munkaszerződést kell majd kötni velük. A törvénymódosítás hátterében többek között az áll, hogy a munkáltatók gyakran a feketemunka leleplezésére használták az AM-könyvet.

Az új konstrukció számukra várhatóan több adminisztrációval jár majd, de vitathatatlan előnye, hogy a dolgozók időkorlátozás nélkül vállalhatnak majd alkalmi munkát.További könnyítés, hogy ha jövedelmük nem éri el az évi 840 ezer forintot, akkor nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük. Az új törvénnyel a foglalkoztatók sem feltétlenül járnak rosszul: ők ugyanis módosíthatják, vagy akár vissza is vonhatják a korábban elektronikus úton vagy telefonon tett bejelentésüket.

Adóváltozások 2010-ben
A Saldo Zrt és az Adózóna, a hvg.hu adózási portálja közös konferenciát tart november 23-24-én a jövőre hatályos és  várható adóváltozásokról. A konferencia részletes programját innen töltheti le. Kattintson és jelentkezzen most a konferenciára
Amelyik cég ennek ellenére trükközni próbál, magára vethet, mert ha mondjuk nem köt szerződést a dolgozóval, vagy a foglalkoztatást nem jelenti be az adóhivatalnak, könnyedén felkerülhet az APEH feketelistájára. Ahhoz, hogy onnan lekerüljön, nem elég, ha befizeti a bírságot - figyelmeztet az Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) egyik 2010-es módosítására Varga Árpád, a Saldo Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Ugyanezen a konferencián beszél majd a Pénzügyminisztérium főosztályvezető helyettese arról,  jövőre mit igen és mit nem számolhatnak majd el a vállalkozások költségként, avagy hogyan változnak az adóalapnövelő- és csökkentő tételek 2010-től. Elöljáróban - mint a hvg.hu-nak Pölöskei Pálné elmondta - a kis- és középvállalkozások a 2009-es feltételek alapján csökkenthetik adóalapjukat azzal, ha december 31-ig pénzben történt tőkeemeléssel szerzett részesedésüknek értékesítésekor árfolyamnyeresége van és ha azt az adózó 2014. évvégéig átruházza.

A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink