hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria 2010: milyen juttatásokat válasszunk?

  • hvg.hu

A cafeteria-elemek többségét megadóztatják 2010-ben. Egyelőre még nem tudni, hogy a cégek emelnek az erre szánt kereten, esetleg átvállalják az adóterhet, netán a munkavállalónak kevesebb jut-e így. Milyen elemeket érdemes választani jövőre?

Módosítgatnak még az adótörvényeken, az viszont már biztos, hogy az idén még adómentes béren kívüli juttatások jövőre – három kategóriába sorolva ugyan, de – adózni fognak. Annyi korrekció azonban már biztosnak tűnik, hogy a 25 százalékos személyi jövedelemadóval sújtott cafeteria elemek után nem kell megfizetni a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást – ahogy az az eredeti jogszabályban áll. Az Eho-törvényt tehát kiigazítják, ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy a cégek és munkavállalóik – már ahol megtartják a cafeteria-rendszert – átgondolják, jövőre milyen elemekből érdemes összeállítani a béren kívüli juttatások csomagját.

A tény az, hogy 2010-ben is adómentes elem lesz a számítógép- és internethasználatot támogató juttatás. A többi lehetőség esetén azonban 25, illetve 97,89 százalékos terhet róttak a béren kívüli elemekre a honatyák. Előbbit kedvezményes körként emlegetik, utóbbiról viszont vélhetően leszoknak majd munkaadók és munkavállalók.

A kedvezményes kör elemit konkretizálva említenünk kell a munkáltató üdülőjében történő üdültetést, a meleg-étkezési utalványt (ennek értékhatára 12 ezerről 18 ezer forintra emelkedik), az iskolarendszerű képzés átvállalt költségét, az iskolakezdési utalványt, a helyi bérletet, az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári befizetéseke, az üdülési csekket. Ez utóbbinál ráadásul számolni kell azzal is, hogy szűkül a felhasználhatóság köre, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kizárólag üdülési és művelődési célra váltható majd be. Vagyis jövőre az étteremben vagy a vidámparkban már nem rendezhetjük ezzel a számlát.

Nézze meg itt, miként érdemes összeállítani egy juttatási csomagot 2010-ben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés jövedeleme

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink