hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üdülési csekk: hol fizettünk a legtöbbet vele?

  • MTI

Több mint 21 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeken tavaly, amelyből 14 milliárd forintot a szállodákban regisztráltak - összesítette a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az alapítvány 2008-ban összesen 41 milliárd forint üdülési csekket bocsátott ki. Tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken és a szállodákban egyaránt 28 százalékkal nőtt a beváltott csekkek értéke az előző évhez képest. Az üdülési csekkek 41 százalékát a szállodákban, 14 százalékát a panziókban, további 6 százalékot az egyéb kereskedelmi szálláshelyeken váltották be. A szállodák és panziók részesedése az összes üdülési csekk beváltásból 4, illetve 1 százalékponttal mérséklődött 2007-hez képest. A beváltott csekkek értéke a kereskedelmi szálláshelyeken az összes árbevétel 9 százalékát adta, ezen belül a belföldi bruttó szállásdíj 40 százalékát tette ki. A szálloda típusú egységekben és az egyéb szállástípusok esetében (turista- és ifjúsági szállók, üdülőház, kemping) a beváltott üdülési csekkek aránya a belföldi bruttó szállásdíjból 40, valamint 43 százalék volt. Az előző évhez viszonyítva a beváltott csekkek aránya az összes árbevételből 3 százalékponttal, a belföldi szállásdíj esetében 7 százalékponttal nőtt. A KSH felhívja a figyelmet: az adatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy az üdülési csekkek felhasználása a szálláshelyek által nyújtott többféle szolgáltatás esetében is lehetséges. 

A korábbi években az elfogadóhelyek többségét a szállodák alkották, a panziók és az egyéb kereskedelmi szálláshelyek részesedése közel azonos volt. Az elmúlt évek során a panziók egyre inkább felzárkóztak, így 2008-ra részesedésük már meghaladta a 35 százalékot, míg az egyéb szálláshelyek aránya az üdülési csekket elfogadó egységek között 28 százalékra csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek által jelentett beváltott üdülési csekkek értéke meghaladta a 15 milliárd forintot, amelyből 12 milliárdot a szállodákban regisztráltak. Az egycsillagos szállodák kivételével minden szállástípusban nőtt a beváltott csekkekből származó bevétel.











Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink