hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit kell tudni a végkielégítésekről?

  • adozona.hu

Kinek és mikor jár munkanélküli segély? Mit kell tudni a végkielégítésről? Meddig jár a gyes és meddig érvényes a védett állapot? Olvasóink kérdéseire Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

23 éves határon túli fiatal, magyar igazolvánnyal rendelkezik, két évig szabályosan bejelentve munkavállaló volt. Most munkahelye megszűnt. Kaphat-e munkanélküli segélyt, amíg újra elhelyezkedik. Ha igen, mennyi ideig és eddigi nettó vagy bruttó (?) keresetének hány százalékát?

Amennyiben a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényben meghatározott az „álláskereső” minőség megállapítására előírt egyéb feltételeknek megfelel akkor jogosult az álláskeresési járadékra. Az álláskeresési járadék összegét a megelőző négy naptári negyedévben elért átlagkeresete alapulvételével kell kiszámítani. A járadék összege a folyósítás első szakaszában - amely a folyósítási időtartam feléig, de legfeljebb 91 napig terjed - a járadékalap 60 százaléka, felső határa pedig az így megállapított összeg kétszerese. A folyósítási időtartam második szakaszában az álláskeresési járadékra való jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér 60 százaléka.

A folyósítási időt annak az időtartamnak az alapulvételével kell megállapítani, amennyit az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző négy év alatt munkaviszonyban töltött. A folyósítási idejét úgy kell kiszámítani, hogy öt nap munkaviszony egy nap járadékfolyósítási időnek felel meg. A folyósítás leghosszabb időtartama 270 nap.

2008 januárjában feléledt a 60 százaléks özvegyi nyugdíjam. Munkahelyemről ez év május 11-én munkáltatói rendes felmondással küldtek el. Felmentettek a munkavégzés alól a felmondási időre és 2 havi végkielégítést kaptam. Emelt összegű végkielégítés jár-e részemre? (58 éves elmúltam) Munkanélküli járadékra jogosult vagyok-e?

A Munka törvénykönyve alapján emelt összegű végkielégítésre jogosult, ha legalább 3 évet munkaviszonyban töltött az adott munkáltatónál és a munkaviszony munkáltatói rendes felmondással történő megszüntetésére az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző 5 évben került sor. Nem elég tehát az, hogy Ön 58 éves és így valóban a nyugdíjkorhatárt megelőző 5 éven belül van, hanem az is kell, hogy a végkielégítés alapfeltétele, azaz az adott munkáltatónál eltöltött legalább 3 éves munkaviszony teljesüljön. Munkanélküli járadékra jogosult, ha a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényben meghatározott „álláskereső” minőség megállapítására előírt egyéb feltételeknek megfelel. Az özvegyi nyugdíj folyósítása nem kizáró ok.

Jelenleg gyes-en lévő anyuka vagyok, amely 2010. január 24-én megszűnik. Szeretnénk második babát, (sajnos nemrég volt egy vetélésem) egyrészt azért, mert így terveztük, másrészt az elmúlt 2 évben a cégemnél óriási leépítések voltak és a jövőben is várható még létszámcsökkentés. Ez idő alatt az én munkaköröm megszűnt, átszervezték a munkafolyamatokat, aki a helyemen volt a távollétemben, már csak alkalmi munkavállalói kiskönyvvel dolgozhat. Mit tehetnek, ha nem esem teherbe és lejár a gyes és jelentkezem dolgozni? Amennyiben áldott állapotba kerülnék és minden rendben lesz, akkor döntenem kell a gyed és a gyes között? A gyes előtt gyeden voltam, amit a fizetésem után kaptam, ezt újraszámolják, ha a gyedet választom?

A gyes lejártával az Mt. szerinti felmondási védelem megszűnik. Ez azt jelenti, hogy amikor Ön újra jelentkezik dolgozni, akkor a munkáltatónak ki kell adnia a szülési szabadság és a gyermekgondozásra kapott fizetés nélküli szabadság első évében felhalmozódott szabadsá-got. Tekintve azonban, hogy a gyes lejártát követően már nem áll felmondási védelem alatt a munkáltató közölheti Önnel a munkáltatói rendes felmondást, azonban a felmondási ideje csak további 30 nap elteltével fog elkezdődni. Ezalatt a 30 nap alatt és a felmondási idő fele alatt a munkáltató ki fogja adni Önnek a szabadságait, amit akkor tehet meg, ha mindezt legalább 30 nappal előre közli Önnel. 

Ha újra áldott állapotba kerül, akkor 2010 januárjáig gyes-t kap, ezt követően pedig, ha orvosilag indokolt táppénzes állományba mehet. Gyed-et csak 2. gyermek születése után, a szülési szabadság lejártát követően kap újra.

Októbertől megszűnik 8 éves munkaviszonyom. Kötelezhető-e a munkáltató a végkielégítésre, és ha igen akkor mennyire számíthatok, ha a havi fizetésem 85 ezer forint (volt)? És, hogy ennek kifizetésére van-e valamilyen határidő megszabva. A munkanélküli segélyt mennyi idejig kaphatom? Mekkora az összege? És egyáltalán mikortól kaphatom, ha kapok végkielégítést, és ha nem?

8 éves munkaviszony esetében, ha a munkaviszony megszűnésére a munkáltató rendes felmondása vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt kerül sor a munkavállalónak 2 havi átlagkereset jár végkielégítés címén. A munkaviszony megszüntetésekor a munkabért és az egyéb járandóságokat (így a végkielégítést is) az utolsó munkában töltött napon köteles a munkáltató kifizetni. Az álláskeresési járadék folyósítási idejét annak az időtartamnak az alapulvételével kell megállapítani, amennyit az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző négy év alatt munkaviszonyban töltött. A folyósítási idejét úgy kell kiszámítani, hogy öt nap munkaviszony egy nap járadékfolyósítási időnek felel meg. A folyósítás leghosszabb időtartama 270 nap. A folyósítás kezdő időpont-ját a végkielégítés nem befolyásolja.

Egy kft-nél dolgozom 8 éve határozatlan idejű munkaszerződéssel, mint irodai adminisztrátor, át akarnak helyezni fizikai dolgozónak, kérdésem, hogy én ezt köteles vagyok e elfogadni és ha nem akkor felmondhatnak-e, és jár e a végkielégítés. Már így is 36 órás munkarendben dogozunk és sajnos a cég is csődközeli állapotban van. még kérdezném, hogy ha netán terhes lennék ebben az időszakban (36 órás munkahét, csökkentett fizetés), akkor a táppénzt és a majdani gyedet mi alapján számolják ki?

A munkakör a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme, ennek megváltoztatása csak a munkavállaló beleegyezésével történhet. Ha a módosításban a munkavállaló nem egyezik bele, akkor a munkáltató erre alapozva ugyan nem mondhat fel neki, de ha van más olyan indok (pl. gazdasági válságra alapított létszámcsökkentés, átszervezés stb.) amelyre a felmondását jogszerűen alapíthatja, akkor a munkaviszony természetesen megszüntethető.
Végkielégítés munkáltatói rendes felmondás esetén jár Önnek, a 8 év munkaviszonyra te-kintettel 2 havi átlagkereset illeti meg végkielégítés címén. Terhesség esetén a táppénz és a gyedkiszámítása úgy alakul, hogy mindkettő összegét a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

Augusztus 1-vel rendes felmondással megszűnt a munkaviszonyom. Azután érdeklődöm,hogy jár-e plusz 3 havi végkielégités.(1954.03.20-án születtem.)

Az Mt. alapján emelt összegű (plusz 3 havi) végkielégítés csak abban az esetben jár, ha megvannak a végkielégítéshez szükséges alapfeltételek (legalább 3 éves munkaviszony az adott munkáltatónál) és a munkaviszony megszüntetésére munkáltatói rendes felmondással az öregségi nyugdíj (62. év) vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra irányadó életkort megelőző 5 éven belül kerül sor.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Cserepótló vétel, illeték

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szerződéskötés

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink