hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi pótlék: megbukhat idő előtt

  • HVG

Alkotmányos normakontrollt kért a múlt héten a családi pótlék jövő hónaptól érvényes, némileg a családi adózás felé mozduló szabályairól a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Szeptembertől adóterhet nem viselő járandóságnak minősül a családi pótlék – döntött még május 11-én az Országgyűlés. Ez azt jelenti, hogy az ilyen ellátás összegével növelni kell az adóalapot, de a ráeső adót nem kell megfizetni. Ugyanakkor ez a szabályozás adott esetben azzal járhat, hogy a családi pótlékban részesülők közül sokaknak a jövedelmét a 18 százalékos alsó adókulcsú sávból a felső, azaz a 36 százalékos sávba tolja, ami aztán mégiscsak növeli a fizetendő adót. Ez a veszély leginkább azokat fenyegetheti, akiknek éves jövedelmük kevéssel az évi 1,9 millió forintos sávhatár alatt van. Náluk fordulhat elő ugyanis, hogy a gyermekenként többek között a gyermekszámtól függően havi 12 200–25 900 forint közötti családi pótlék miatt a 36 százalékos adósávba tolódik a jövedelem egy része.

Az állami költségvetésben az idén összesen 374 milliárd forint szerepel családi pótlékkal kapcsolatos kiadásokra. A tényleges költés ennél vélhetően kevesebb lesz, mivel ez az előirányzat még tartalmazza a más években januártól szokásos, de az idén eredetileg szeptemberre elfogadott emelést, amiből végül mégsem lesz semmi, ahogy jövőre sem nőnek ezek az ellátások.

A családtámogatások megkurtítására nem csak Magyarországon kényszerült az állam (szeptembertől a szülő nőt megillető egyszeri anyasági támogatás is adóterhet nem viselő járandóságnak minősül), például a lettek 10 százalékot faragtak le a családi pótlék összegéből, a csehek pedig a létminimum háromszorosát meghaladó szülői nettó kereset esetén nem is adnak ilyen ellátást. Magyarországon drasztikusan – az előző évihez képest több mint 60 százalékkal – 2006-ban ugrott meg a büdzséből családi pótlékra fordított összeg. Ennek oka, hogy abban az évben jellemzően a duplájára nőtt a gyermekenként járó ellátás összege. A családtámogatással kapcsolatos költségvetésikiadás-növekedés csalóka azonban, mert nagy részét adókedvezményi ágon megtakarította a büdzsé. A pótlékemeléssel egyidejűleg az egy- és kétgyermekesek esetében megszűnt ugyanis az adóból leírható családi kedvezmény, emellett a 13. havi ellátást beépítették a havi járandóságba.

A cikk folytatását olvassa el az eheti (2009/34) HVG-ben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink