hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Plusz illetékek januártól: kinek mi után és mennyit?

  • HVG

Jövő januártól a vagyoni betét, az üzletrész, a szövetkezeti részjegy, a befektetői részjegy öröklése esetén is illetéket kell fizetni.

Öt évvel élték túl a bt-k, kft-k, szövetkezetek és más társaságok a részvényeket és az értékpapírokat abban a tekintetben, hogy öröklésük esetén illetéket rónak ki az örökösre. Részvényekre és értékpapírokra ugyanis már 2005-től előírta e terhet az akkori törvényhozás, a kisebb cégek örökösei viszont egy képviselői javaslatnak köszönhetően megúszták. Nem úgy most, amikor a júniusban elfogadott számtalan, 2010-től hatályba lépő változtatás között elsikkadt, így a potenciális érintettek minden csinnadratta nélkül tudomásul vették, hogy az Országgyűlés törölte az illetékmentes öröklési körből a gazdasági társaság tagját megillető vagyoni betétet.

Az öröklési illetékmentesség megszüntetésének nem kifejezetten bevételnövelési célja volt – reagáltak a Pénzügyminisztériumban a HVG-nek arra a kérdésére, mekkora többletbevételt várnak a módosítástól. A törvényhozást inkább az a szándék vezérelte, hogy szinkronba hozzák a vagyoni betétekre vonatkozó illetékszabályokat. Semmi sem indokolja ugyanis, hogy ne szabjanak ki illetéket mondjuk egy százmilliós kft öröklésekor, miközben néhány, esetleg filléreket érő részvény öröklése most is illetékköteles. Mint ahogy jelenleg is kell illetéket fizetnie a megajándékozottnak olyankor, ha a gazdasági társaság tagja elajándékozza vagyoni betétjét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tag, biztosított

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalkozói tb

Széles Imre

tb-szakértő

Hallgató szakmai gyakorlata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink