hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kevesebbet a munkára, többet a fogyasztásra: áll az alku?

  • HVG

Több adónövelő tétel előzetes feláldozásával elkerülte a kudarcot a Bajnai-kormány a 2010-es adócsomag módosító javaslatainak hétfői parlamenti voksolásakor – a képviselők néhány kivétellel átengedték az új szabályokat.

Ennyire pontatlan volt a közterhek átalakításáról szóló törvényjavaslat, vagy túlságosan engedékeny a Bajnai-kabinet? – merül fel a kérdés annak kapcsán, hogy az előterjesztéshez benyújtott, rég nem látott számú, 140 képviselői és országgyűlési bizottsági indítványt támogatott a kormány. Alighanem inkább arról van szó, hogy Bajnaiék meglepő rutinnal követték a parlamenti koreográfiában kialakult gyakorlatot, miszerint eredeti javaslatuk legyen a szándékoltnál jóval keményebb, így aztán lesz miből engedni. Vagyis az alku végén az érdekegyeztetők és a kormány mögött álló pártok is úgy érezhessék, nem hiába vitatkoztak, érveltek, valamit sikerült elérniük.

Támogatott a kormány egy olyan, Kóka János SZDSZ-frakcióvezetőtől származó indítványt is, amelyben az szerepelt, hogy 2011-től 15 millió forintos éves jövedelemig 17 százalék legyen az adó. A Reformszövetség eredeti programjára rímelő javaslattal sikerült borsot törnie a következő – valószínűleg Fidesz-vezette – kormány orra alá, miközben az indítvány illeszkedik a kevesebb terhet a munkára, többet a fogyasztásra és vagyonra elvhez. A leendő kormány ebből csak rosszul tud kijönni, hiszen ha nem változtat a törvényen, akkor jelentős költségvetési bevételtől esik el, ha pedig – szembemenve eddig hangoztatott adócsökkentési elképzeléseivel – visszanyesi az adóengedményt, a szavahihetőségét veszélyezteti.

A kabinet már a múlt héten meghajolt a szakszervezetek és a munkaadói érdekképviseletek közös kérése előtt, miszerint mérsékelje az egyes természetbeni juttatásokra 2010-től bevezetendő, a kifizetőt terhelő kedvezményes adó kulcsát, ami így 32 százalék helyett 25 lesz. Győzelemnek könyvelhették el az érdekképviseletek azt is, hogy – miközben a hidegétkezési utalványok keményebb megadóztatásában hajthatatlan maradt a kormány – a kedvezményesen adózó melegétkeztetés értékhatára havi 18 ezer forint lesz (jelenleg havi 12 ezer forint az adómentes rész).

A folytatást olvassa el a HVG legfrissebb számában.

Molnár Patrícia



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink