hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családtámogatás az EU-ban: kinek mi jár?

  • dr. Marosi Andrea

Országonként eltérő módon támogatják a családokat gyermekvállalás, gyermeknevelés idején. MIlyen feltételekkel, kinek és mennyi ideig jár Belgiumban, Németországban és Cipruson a támogatás?

Belgiumban a családi segély alapvetően a gyermek nagykorúvá válásáig jár, de egyes esetekben (például szakképzésben való részvétel esetén) 27 éves koráig jogosult rá a fiatal felnőtt, összege az életkortól függ. Korhatár nélkül olyan gyermek után utalják, akita 21. életév betöltése előtt vagy későbbi szakképzés idején, legfeljebb azonban a 27. életév betöltéséig olyan baleset éri, ami miatt előreláthatóan keresőképtelenné válik. Nem jár családi segély abban az esetben, ha a 18. életévét betöltött gyermek egy havonta egy jogszabályban meghatározott összeget meghaladó jövedelme van. A tagállamok állampolgárai ezt juttatást a E 401-es formanyomtatvány benyújtásával kérelmezhetik Belgiumban.

A szülési segély (mint külön juttatás) négy egyszeri juttatást jelent a gyermek születése, valamint első és második életévének betöltése, és a negyedik életév betöltésekor. A belga születési segély juttatásához az anyának és gyermekének részt kell vennie bizonyos orvosi vizsgálatokon.

A gyermekgondozási szabadság alatti illetmény előfeltétele legalább egy éves munkaviszony, amely magában foglalja a munkanélküliségi biztosítást, illetve azt is, hogy a kisgyermek nevelésének időtartamára az anya megszakítsa vagy leredukálja keresőtevékenységét.

Németországban a családi pótlékra az országban lakóhellyel rendelkező szülők jogosultak. A pótlék a gyermek 18. életévének betöltéséig, felsőoktatási képzésben résztvevő gyermekek esetén 27 éves korig, munkanélküli gyermek esetén 21 éves korig jár. A családi pótlék iránti igényt a területileg illetékes úgynevezett Familienkasse-nél kell benyújtani. 

A gyermeknevelési támogatás (Erziehungsgeld) mindenkinek jár, aki Németországban él, ők jogosultak a gyermekei után járó juttatásra, illetve a gyermeknevelési támogatásra. A juttatások a következő gyermekek után járnak:
- törvényes és törvénytelen gyermekek
- örökbefogadott gyermekek
- mostohagyermekek, unokák 

Általában a gyermek után járó támogatás a gyermek 16. születésnapjáig jár, összege a szülő fizetésétől is függ.

A mostanság leginkább offshore paradicsomként emlegetett Cipruson a szülési támogatás feltételei közé tartozik, hogy

- a biztosított anyának szülési szabadságon kell lennie és nem kaphatja meg a munkáltatójától a teljes jövedelmet
- 26 hétnek kell legalább lennie a biztosítás kezdete és a szülési szabadság között
- a biztosításának az összege a korábbi években összesen nem lehet kevesebb mint 20-szor a biztosítási alapösszeg

A szülési támogatás összege az anya heti átlagjövedelmének összege, az alapösszegen túl egy kiegészítő összegből áll. Az anyának az illetékes hivatalnál kell igényelnie. Az országban van házaságkötési támogatás és gyermeknevelési támogatás is.

Kneitner Lea - Ferencz Gyöngyi
VGD
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink