hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

50 nap, 17 törvényjavaslat: adó, nyugdíj, munkaügy, családtámogatás

  • MTI

A kormány 50 nap alatt 17 törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, 27 kormányrendeletet és 32 kormányhatározatot fogadott el. A kormányszóvivő ezek közül a nyugdíjtörvény, az adótörvények, a családtámogatási rendszer és a munkaügyi törvények módosítását emelte ki összegzésében.

A gazdasági válságkezelő program - amelyet április 19-én fogadott el a kormány - négy pillérre épül: a gazdasági válság hatásainak azonnali kezelésére, az egyensúly megteremtésére, a gazdasági növekedés ösztönzésére, valamint a bizalom helyreállítására - kezdte Szollár Domokos, kormányszóvivő. Az első pillér kapcsán kiemelte: a kormány folytatta az előző kabinet 1.800 milliárd forint értékű építőipari beruházást ösztönző programját, a kis- és közepes vállalkozások számára 1.400 milliárd forintos kedvezményes hitelprogramot hirdetett, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára elindította a 4 plusz 1 képzéssel kombinált, 20 milliárd forintos munkahelymegőrző programot.

A válságkezelő intézkedések között említette Szollár Domokos a szolidaritási intézkedés-csomagot, amely tartalmazza többek közt az egymilliárd forintos összeggel induló kríziskezelő programot, illetve azt, hogy a kormány kiterjeszti az állam készfizető kezességét a nem munkanélküli lakáshitellel rendelkező családokra is.

A kormányszóvivő az egyensúlyteremtés lépéseit felidézve beszélt arról, hogy a kabinet megszüntette a közszféra 13. havi illetményét, és két évre befagyasztotta a közszféra béreit. Csökkentette az állami vezetők, illetve a többségi állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőinek javadalmazását. 2010-től megszüntette a 13. havi nyugdíjat és megváltoztatta a nyugdíjszámítás módszerét, egyúttal bevezetett egy, az ország gazdasági teljesítőképességéhez igazodó nyugdíjprémium-rendszert.

Szollár Domokos kitért arra: a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében a Bajnai-kormány két lépésben az elmúlt húsz év legnagyobb adóátrendezését hajtja végre. Emlékeztetett: az adósávok megváltoztatása nyomán jelentősen csökken a jövedelmet terhelő adó mértéke. Már idén a minimálbér kétszereséig, 2010-től pedig valamennyi jövedelem után öt százalékkal csökken a munkáltatókat érintő járulékok mértéke, megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás, átalakul a társasági adó. Mindezek nyomán mintegy 400 milliárd forinttal több marad a magyarországi vállalkozásoknál idén és jövőre. Az intézkedésekkel jelentősen csökkennek a munkán lévő terhek - hangoztatta.

A gazdasági növekedést ösztönző lépések között említette a kormányszóvivő az adóparadicsomokba menekített jövedelmek megadóztatását, a vagyonadó bevezetését, valamint a fogyasztást terhelő általános forgalmi adó ötszázalékos emelését, úgy, hogy az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcs alá tartoznak majd. A kormányszóvivő emlékeztetett arra: két lépcsőben növekszik az élvezeti cikkek, a cigaretta és az alkohol jövedéki adója, illetve emelkedik az üzemanyagok adója is.

A gazdasági aktivitás növelése érdekében a kormány kezdeményezte az eddigi családtámogatási rendszer átalakítását: eszerint két évre rövidül a gyes és szigorodnak a biztosítási feltételek. Ezzel párhuzamosan további forrásokat csoportosított át a bölcsőde- és óvodafejlesztő programokra a ma meglévő férőhelyek számának növelése érdekében - közölte. A döntések közül felidézte azt is: 2012-től fokozatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink