hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóalap csökkentése veszteség elhatárolással

  • hvg.hu

A gazdasági válság mélyülésével együtt egyre nő a veszteséges vállalkozások száma is. A veszteséget azonban pozitívan is fel lehet használni, a válságot követő fellendülés ideje alatt, az elhatárolt veszteség adóalap csökkentő tényező lehet. Ráadásul jövőre az új adótörvényekkel már a 19 százalékos adókulcs mellett használható fel az elhatárolt veszteség.

Eddig is komoly problémákat okozott a gazdasági válság, a társaságok jelentős része emiatt veszteségesen zárhatja az idei évet, és ennek következtében negatívvá válhat a társaságiadó-alapja. Azonban az előre gondolkodó társaságok esetében kisebb öröm is lehet az ürömben, mivel a negatív előjelű adóalapot, a következő adóévekben – saját döntésük szerint beosztva - a vállalkozások levonhatják a társasági adó adóalapjukból. Persze amennyiben a következő adóévben már nyereséges a társaság, úgy az adóalap csökkentéssel nem lehet veszteségessé tenni azt, hiszen az nem a számviteli eredményt, hanem a társasági adó adóalapját érinti. Azonban azt is érdemes ehhez hozzátenni, hogy a jogszabályok szerint amíg „el nem fogy” a cég vesztesége, időben bármeddig felhasználható.

Ezt az úgynevezett elhatárolt veszteséget, csak az adóhatóság engedélyével vehetik igénybe azon társaságok, amelyek már legalább négy éve működnek, és az aktuális adóévben a bevétel nem érte el az elszámolt költségek, és ráfordítások együttes értékének 50 százalékát, vagy a társaság adóalapja a megelőző két évben is negatív volt. A hatóság a kérelmet akkor engedélyezheti, ha a fentiek elháríthatatlan külső okok miatt következtek be, vagy a vállalkozás megfelelően járt el ennek elkerülése, mérséklése érdekében. Azaz nem elég egyszerűen a gazdasági válságra hivatkozni, hanem részletesen be kell mutatni a körülményeket, okokat, amelyek a társaság veszteségességéhez vezettek. Amennyiben az Adóhatóság a veszteség elhatárolását elutasítaná érdemes élni a jogorvoslati lehetőségekkel, mivel tapasztalataink szerint egy megfelelően elkészített, alapos fellebbezés sokszor eredményre vezet.

A folytatást elolvashatja a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink