hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmérés: mit tudunk a magánnyugdíjpénztárakról?

  • adozona.hu

Az elmúlt évben kialakult pénzügyi válság hatása nem kedvezett a megtakarítások gyarapodásának - olvasható az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár sajtóközleményében. A pénztár megvizsgálta hogyan hatott ez a környezet a pénztártagok megtakarítási szándékaira, hogyan ítélik meg nyugdíjcélú felhalmozásaik jövőjét a majdani nyugdíjasok.

A felmérés szerint a magánnyugdíjpénztári tagság legnagyobb vonzereje, hogy a megtakarítás személyhez köthető, és örökölhető. A pénztártagok háromnegyede a válság ellenére is bízik abban, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor sor kerül majd a nyugdíjfizetésre, és túlnyomórészt nem élne a TB rendszerbe való visszalépés lehetőségével.

Kitartó kötődés – biztonsági szemlélet
A pénztártagok tisztában vannak azzal, hogy magánnyugdíjpénztári megtakarításuk a saját számlájukon gyűlik, a felhalmozott megtakarítás és a jóváírt hozamok örökölhetők, s átlagosan a megkérdezettek 90 százaléka - az Évgyűrűk pénztártagok 96 százaléka - nem lépne vissza az állami társadalombiztosítási-nyugdíjrendszerbe – olvasható az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár közleményében. A pénztártagok a magánnyugdíjpénztárak legvonzóbb tulajdonságaként az örökölhetőséget emelték ki, ami értelmezésünk szerint azt jelenti, hogy a pénztártagok a családtagjaik és kedvezményezetteik biztonságát tartják elsősorban fontosnak. Emellett a hozam lehetőségét, a megbízható adminisztrációs hátteret emelték ki, illetve fontos szempont számukra a pénztár által kezelt vagyon nagysága.

A válság vélelmezett hatásai
Az utóbbi néhány hónapban a tagok közel feléhez értek el a pénztárakkal kapcsolatos hírek. A válaszadók több mint fele gondolta úgy, hogy a válság hatására akár tőkevesztés is bekövetkezhet az egyéni számlákon. E tekintetben a hozamok sem befolyásolták a válaszokat, hasonlóképpen nyilatkoztak a jobban, vagy gyengébben teljesítő pénztárak tagjai is.

A megkérdezett pénztártagok meghatározó hányada (84%) azt valószínűsíti, hogy az idősebb pénztártagok megérzik majd a jelenlegi válság hatását nyugdíjba menetelkor. A tagok várakozása szerint a fiatalabb generáció esetében jobb a helyzet, bár esetükben sem múlik el nyom nélkül a gazdasági válság, a megkérdezettek bő fele (53%-a) szerint ez a korosztály is érzi majd annak hatását.

Információs rés
Minden negyedik megkérdezett úgy gondolja – függetlenül attól, hogy melyik pénztárnak tagja -, hogy pénztára fogja teljes nyugdíját szolgáltatni a jövőben. Azaz nincs tisztában azzal, hogy a magánnyugdíjpénztári járadék csupán a majdani nyugdíj egyik részét teszi ki, az állami nyugdíjjal párhuzamosan érkezik majd. A számlákon megjelenő megtakarítást a tag nyugdíjként, havi járadék formájában fogja megkapni a korhatár elérése/nyugdíjba menetel időpontjában - áll a közleményben.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink