hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változhat a minimálbér rendszere

  • MTI

Nem kizárt, hogy a kormány jövőre megszünteti a jelenleg számolt minimálbért, és helyébe szektoronként specializált minimális járulékalapot ültet. A Napi Gazdaság szerint legalábbis erre enged következtetni a Bajnai-csomag egyik pontja, amely szerint a kormány jövőre a tevékenység értékéhez igazítaná a járulékalapot.

Az indoklás szerint ez az adóelkerülést szorítaná vissza. A lap szerint azonban kérdéses, hogy a mostani minimálbérhez képest hogyan alakul az egyes szektorokban a kereset vagy a járulékminimum.

Nem kizárt, hogy egy sor ágazatban emiatt például magasabb bért kell papíron fizetni, ami komolyan érintheti a vállalkozások működését.

Szakértők ugyanakkor arra a problémára hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon egy adott ágazaton belül is jelentősen eltérhetnek a bérek, így például egy budapesti autószerelő szakmunkás akár a vidéki bérek kétszeresét is megkeresheti.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink