hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautóadó-bevallás: nyakunkon a határidő

  • lapszemle

Április 20-a az új cégautóadó első bevallási és befizetési határideje. Az APEH-nál a Népszabadságnak azt mondják, az autótulajdonos cégeket és a költségelszámoló magánszemélyeket is előveszik majd, sőt a gépjárművüket eladó evások sem maradnak ki.

A február óta hatályos adót a céges tulajdonban lévő autók után mindenképpen fizetni kell - így az evás cégeknek is, a magánszemélyek közül pedig azoknak, akik költséget számolnak el, vagy autójuk után más teszi ezt. Kibúvó persze itt is van. Ha egy evás vállalkozó el akarja kerülni az adót, célszerű átíratnia a céges autót egy magánszemély nevére, ahogy ezt sokan már eddig is megtették. Jó esetben az ezzel járó költségek akár fél év alatt megtérülnek - havi 15 ezer forint adóval számolva.

A megtérülési idő, mint írja a lap - azonban csak akkor lehet ilyen rövid, ha az autó elég régen a cég tulajdonában van (értéke nagy részét már leírták), és a megfelelő személy kapja papíron - hívja fel a figyelmet Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének fővárosi vezetője. Az evás vállalkozásnak ugyanis az autó eladása utáni bevétel is adóköteles, vagyis meg kell fizetni utána a 25 százalékos evát és a bevétel egy százalékára rúgó helyi iparűzési adót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés jövedeleme

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink