hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautóadó: kik nem szeretnének fizetni?

  • MTI

A falubuszok utáni adó fizetésének bojkottjára hívta fel az önkormányzatokat Csörsz Klára, a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség társelnöke - írta pénteki számában a Kisalföld.

Február 1-jétől a vonatkozó rendelkezés szerint cégautóadót kell fizetni minden önkormányzati jármű után. A törvény a polgárőrautókra és a falubuszokra is vonatkozik.

A lapnak nyilatkozó Győr-Moson-Sopron megyei községvezetők szerint a csökkentett állami normatíva miatt egyébként is rosszabb helyzetben lévő önkormányzatok költségvetését évente 180 ezer forinttal terheli "az újabb sarc".

Kenesei Ferenc bodonhelyi polgármester közölte: a falu- és iskolabuszok, illetve a polgárőrautók a köz érdekét szolgálják, nem termelnek hasznot, ezért igazságtalan a megadóztatásuk. Szabóné Szűcs Ildikó, Markotabödöge polgármestere nem érti, miért kellene "büntetni" az újabb befizetési kötelezettséggel az önkormányzatot, amikor a falubusz elsősorban a gyerekek és az idősek miatt szükséges.

Csörsz Klára, a falugondnoki szövetség társelnöke kiemelte, hogy térítésmentes szociális alapszolgáltatást végeznek, kötelező feladatokat látnak el. Szerinte a falugondnoki buszokra is ki kellene terjeszteni a mentességet, mivel a szociális törvény kimondja, hogy a falugondnoki szolgáltatásért egy forintot sem fogadhatnak el. Hangsúlyozta: precedens értékű lehet az első, fizetésre felszólított önkormányzat pere.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény saját jogon

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Vagyonkezelő alapítvány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Iparűzésiadó-előleg

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink