hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cipzárügy: trükköző APEH-revizor vagy hazug vállalkozó?

  • MTI

Sok valótlanságot állított az a pécsi egyéni vállalkozó, akinek nyugtaadásra vonatkozó ellenőrzése a napokban bejárta a sajtót - állítja az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), amely részletesen ismerteti a történteket, miután az ügyben felmentést kapott az adótitok alól.

Az adóhivatal közleménye szerint a revizorok semmilyen trükköt nem alkalmaztak a rövidáru-üzletben azért, hogy az adózót beugrassák, szabálytalanságra késztessék. Egymillió forintos mulasztási bírságot pedig csak többszörösen visszaeső szabálysértőkkel szemben alkalmaznak - emeli ki a közlemény.
A sajtóhíradások szerint egy pécsi rövidáru-kereskedésben az egyik nap megjelent egy hölgy, aki azt kérte az ott dolgozó férfitől, hogy javítsa meg gyermekének kabátján a cipzárat. Az eladó a kuncsaft erősködésére szívességből megjavította a cipzárat. Ezért nem kért pénzt, de a hölgy unszolására végül azt mondta, fizessen 150 forintot, egy üveg sörre valót. A kliens, miután nem kapott számlát, bejelentette, hogy APEH ellenőr. Az eladót 50 ezer forintra, a tulajdonost, vagyis az eladó feleségét egymillió forintra bírságolták meg. 

Az APEH felmentést kapott az adótitok alól a cipzárügyben, és a hivatal a jegyzőkönyv alapján részletesen beszámol arról, mi történt az üzletben.
Eszerint a tavaly novemberi ellenőrzés során a revizorpáros egyik tagja tért be a boltba, mert egy másik varrónőtől azt a tájékoztatást kapta, hogy ott egy bizonyos javítási tevékenységet szakszerűen végeznek el. Az eladó azonnal vállalta a javítást, szó sem volt kérlelésről, sem szívességről. A mintegy ötperces munkát követően közölte: a javítás 150 forintba került. Az eladó sörről, annak "kiváltásáról" nem tett említést. Ezt az összeget a revizor kifizette, majd távozott. Egy perccel később tért vissza az ügyletet a bolton kívülről, a kirakaton keresztül figyelő társával - közölte az APEH. 

A jegyzőkönyv szerint a pécsi Citrom üzlet tulajdonosa "Már megint nem adtál nyugtát?!" kérdéssel fordult a bizonylatadást elmulasztó férje felé, amikor a helyszínen megtudta, hogy az APEH egy kabátvarrás miatt újra elmarasztalhatja. A férjét segítő családtagként foglalkoztató egyéni vállalkozót ugyanis az adóhatóság az ezt megelőző időszakban összesen 10 alkalommal fülelte le nyugtaadás elmulasztása miatt. A nyugtaadás elmulasztását - vagyis a szabályszegést - az adózó a helyszínen felvett jegyzőkönyvben elismerte, s azzal indokolta, hogy "a javítási munka nehéz volt", ezért nem figyelt a nyugta kiállítására. A családi vállalkozás tagjai a helyszínen nem vitatták az ellenőrzés részleteit, semmilyen észrevételt nem tettek, és a jegyzőkönyvet mindketten aláírták.
A közlemény szerint a rövidáru-kereskedelemmel foglalkozó adózó rutinosnak tekinthető az adóhatósági ügyekben, hiszen egyéni vállalkozásánál annak megalakulása óta csaknem tucatnyi esetben tártak fel szabálytalanságot az adóellenőrök. 

Az APEH közleménye szerint a szabálysértő családi vállalkozás egyébként - a jövedelem-minimum szerinti adózást bevezető 2007. év kivételével - hat éve minden esztendőben veszteséget vallott be, és a vállalkozásban is közreműködő családtag bevallásában szereplő jövedelem nem biztosíthatta a család megélhetését.
Az adóhivatal revizorai 2009 februárjában - öt hónappal a "cipzáras eset" után, de attól függetlenül - újra ellenőrizték az üzletet. Az egyéni vállalkozó férje ezúttal sem tett eleget nyugtaadási kötelezettségének, de most már olyannyira durván viselkedett, hogy rendőrt kellett hívni a jegyzőkönyv felvételéhez. Az ellenőrzés során a revizorokat folyamatosan szidalmazta, és valótlanságokat állítva próbálta kimagyarázni a mulasztást. Az APEH nem alkalmazza a vádaskodásban szereplő "trükkös módszereket", mindig a jogszabályi előírásoknak, illetve az etikai követelményeknek megfelelően jár el - közölte az adóhatóság.



ebz \ gtb

MTI 2009. március 23., hétfő 19:17

Információ






Előző Következő



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fegyelmi szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Osztalék utáni szocho számítása

Széles Imre

tb-szakértő

Szakképzési munkaszerződés munkabére

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink