hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A Fidesz áfát és a benzin jövedéki adóját csökkentené

  • MTI

Csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját és a benzin jövedéki adóját a Fidesz - jelentette be Szijjártó Péter szóvivő. A kormányszóvivő szerint a Fidesz mindig éppen azt mondja, amitől a legnagyobb népszerűséget várja, nem pedig azt, amivel a legtöbbet használhat az embereknek. Az MSZP úgy látja, hogy a tervezett változásokkal több pénz marad az embereknél és a vállalkozásoknál.


A kormány szerdán bejelentett csomagjában kizárólag adóemelés van, amely mindenkit érint, leginkább a kiszolgáltatott helyzetben lévő családokat, ezzel szemben a Fidesz az adócsökkentést javasolja - momdta SZijjártó Péter, a párt szóvivője. A Fidesz ezért törvénymódosító javaslatot nyújt be, amelyben kezdeményezi, hogy az alapvető élelmiszerek áfája a jelenlegi 20 százalékról csökkenjen 5 százalékra - mondta Szijjártó Péter.

A másik javaslat szerint a benzin árát terhelő jövedéki adó az uniós minimumszintre csökkenne, a jelenlegi 103,5 forintról 87 forint/literre, szemben a kormány javaslatával, amely 109 forintra emelné az adót. Szijjártó Péter szerint - szemben a kormány 20-ról 23 százalékra történő áfaemelési terveivel - az áfacsökkentés eredményeként havi 4.000 forinttal járnának jobban a családok. A benzin jövedéki adójának mérséklésével pedig 1.350 forintot lehetne megspórolni egy átlagos tankoláson - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy módosító indítványban kezdeményezik majd: a gázolaj jövedéki adója maradjon a jelenlegi szinten, szerintük ugyanis a kormány ezt is növelné, amivel nehéz helyzetbe kerülnének a fuvarozók, és emelkedne a termékek szállítási költsége is, ami az árakban is megjelenne. Emlékeztetett arra: a Fidesz áfacsökkentésről szóló javaslatát most harmadszorra nyújtja majd be.

Szijjártó Péter szerint ugyanakkor 12 európai uniós országban van ilyen megkülönböztetés, és 20 tagállamban alacsonyabb az élelmiszerek áfája, így nem helytálló ez a kifogás. Mint mondta, a javaslat az alapvető élelmiszereket a Központi Statisztikai Hivatal kódszámai alapján adja meg. Ezek között szerepelnek a sertés-, a marha- és a baromfihús, a szalámi, a szárazkolbász, a sonka, a párizsi, a kolbász és a húskonzerv, valamint a tojás, a tej, a sajt, a vaj, a disznózsír, az étkezési szalonna, az étolaj, a margarin, illetve a liszt, a rizs, a kenyér, a péksütemények, a száraztészta, a cukor, a burgonya, a friss zöldségek és gyümölcsök.

Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta: a Fidesz a nemzetközi gazdasági válsággal mit sem törődve, továbbra is kétkulacsos politikát folytat: mindig éppen azt mondja, amitől a legnagyobb népszerűséget várja magának, nem pedig azt, amivel a legtöbbet használhat az embereknek. Csütörtökön Orbán Viktor, a Fidesz elnöke még a minimálbér megadóztatásának szükségességéről beszélt, amivel a legalacsonyabb keresetűek zsebéből venne ki tízezer forintnál is többet, ma pedig már áfacsökkentéssel kampányol az ellenzéki párt - írta közleményében a szóvivő.

Szabó Lajos, az MSZP költségvetési munkacsoportjának vezetője az MTI-nek azt mondta: a kormány által tervezett változásokkal összességében több pénz marad az embereknél és a vállalkozásoknál. Kitért arra, hogy az adócsomag idén nullszaldós átcsoportosítást tartalmaz, 2010-ben enyhe mértékű, 13 milliárd forintos adóbevétel-csökkenéssel jár változatlan makrogazdasági feltételek mellett.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink