hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Orbán: a minimálbér megadóztatása elkerülhetetlenné válik

  • MTI

Orbán Viktor szerint a minimálbér megadóztatása elkerülhetetlenné válik, ha most nem történik gazdaságpolitikai változás. A Fidesz elnöke a TV2-nek adott szerdai interjújában arról is beszélt, hogy nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat, és az értékalapú ingatlanadót sem vezetnék be.

"Ma még van olyan gazdaságpolitika, amivel a minimálbér adóztatása elkerülhető, de ha a dolgok így mennek tovább, akkor előfordulhat, sőt megjósolható, hogy ez nem lesz elkerülhető" - mondta a pártelnök. Hozzátette: a kormánynak most kell megtennie bizonyos lépéseket, hogy a következő kormánynak ne kelljen ilyen intézkedéseket hozni.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat. Felidézte, hogy ő maga ugyan a bevezetését nem támogatta, a 2002-es kampányban Medgyessy Péterrel szemben azt az álláspontot képviselte, hogy inkább a nyugdíjemelés szokásos rendjébe kellene beépíteni a nagyobb emelést.

Ugyanakkor szerinte ha már a szocialista párt megkapta ehhez a választópolgárok bizalmát, és most már ez a rendszer, akkor azt javasolja, "ha nem muszáj", akkor ehhez ne nyúljanak hozzá. "Mindent megteszek annak érdekében, hogy ne kelljen elvenni" - tette hozzá. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a közszféra béreinek és a nyugdíjaknak az értékét mindenáron meg kell őrizni.

A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy az ingatlanadó "esküdt ellensége", szerinte az értékalapú ingatlanadó Magyarországon még legalább egy évtizedig nem alkalmas eszköz arra, hogy a gazdaságpolitika részévé tegyék. Mint mondta, a Kádár-rendszerben, amikor nem lehetett az embereknek két ingatlanuk, családok tették fel az életüket arra, hogy jó nagy házat építsenek, sokszor ésszerűtlenül nagyot. Ezeket a házakat utóbb, egy demokráciában megadóztatni azt jelenti, hogy nem értjük az élet valóságos természetét - hangsúlyozta.

A Fidesz konkrét programjára vonatkozó felvetésre Orbán Viktor úgy válaszolt, szerinte ahhoz, hogy egy választópolgár el tudja dönteni, hogy milyen irányba menjen az ország, nem azt kell tudnia, hogy a Fidesz nyolc vagy kilenc százalékkal akarja-e csökkenti az adókat, hanem hogy a mostani helyzethez képest radikálisan csökkenteni akarja.

Ha az a kérdés, hogy az adócsökkentés mértéke nyolc-, kilenc- vagy tízszázalékos lesz, az a mai helyzetben nem teljesen mindegy? A lényeg az, hogy a kormány nem csökkenti az adókat, sőt emeli, mi meg jelentősen csökkenteni fogjuk - fogalmazott a pártelnök. Szerinte minden információt megadnak, minden javaslatot megtettek, ami ahhoz szükséges, hogy az országban döntést lehessen hozni a jövőről.

Arra a kérdésre, hogy fájdalommentes változást ígér-e a Fidesz, Orbán Viktor úgy válaszolt, nem tudja, hogy fájdalomnak nevezzék-e, de kétségkívül dolgozni kell, és nagyon sok embernek valószínűleg többet kell dolgoznia, hogy családját és magát a felszín felett tartsa.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink