hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanértékesítés: adatlapváltozás az APEH-nél

  • adozona.hu

Ingatlan tulajdonjogának, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jognak a megszerzésével kapcsolatosan kitöltendő APEH adatlap változik. Mire kell odafigyelni január 1-től?

Az ingatlan tulajdonjogának, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jognak a megszerzését (megszüntetését) az ingatlanügyi hatósághoz kell bejelenteni illetékkiszabásra az azt tartalmazó szerződés (okirat) benyújtásával. (Az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló 2008. évi LXXXI. törvény módosította az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 21. § (2) bekezdését is.) Az új rendelkezések szerint 2009. január 1-jétől az APEH felé be kell jelenteni a vagyont szerző (legyen szó akár visszterhes, akár ingyenes szerzésről) személyek (mind magánszemélyek, mind egyéb személyek) adatait is - figyelmeztet az Ecovis hírlevele.

A már korábban is bejelentési kötelezettség alá eső helyzetekkel (visszterhes ingatlanátruházás esetében az ingatlant értékesítő adatai, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogról való lemondás esetében, ilyen jog visszterhes alapítása, átruházása (átengedése), megszüntetése esetén a bevételt szerző adatai) kapcsolatban úgy módosult a szabályozás, hogy ezentúl nem magánszemély értékesítő esetében is ki kell tölteni az adatlapot.

A bejelentésre szolgáló, 08B400-as adatlapot 2009. január 1-jétől felváltja a 09B400-as adatlap. Az adatlap kereskedelmi forgalomban nem kapható, az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) lehet letölteni. Az adatlapot mind elektronikusan, mind kézzel ki lehet tölteni, elektronikus úton azonban nem lehet benyújtani, azt – a vagyonszerzést tanúsító okirattal együtt – a földhivatalhoz kell beadni.

Az új adatlapon lehetőség van arra, hogy a vagyonszerző nyilatkozzon az őt megillető illetékmentességről illetékkedvezményről is - tájékoztat a hírlevél.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Immateriális jószág leírása

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR – mentesített termékkategória

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink