hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Február 12.: Önt érinti a TEÁOR-szám cseréje?

  • dr. Marosi Andrea

Mintegy 600 ezer adózónak kell február 12-éig kicseréltetnie egyes tevékenységeinek régi statisztikai számjelét. Köztük olyanoknak is, akik úgy hiszik, már eleget tettek kötelezettségüknek.

Minden vállalkozó hallott róla, pontosan azonban kevesen tudják, milyen kötelezettségeik vannak a gazdasági tevékenységek egységes ágazati rendszerével (TEÁOR) kapcsolatban. A bizonytalanság és a tájékozatlanság elsődleges oka, hogy a törvényhozás az utóbbi két évben több alkalommal változtatott a szabályokon, és halasztotta el a teljesítési határidőket. Az EU minden tagországra érvényes rendelete nyomán 2008. január 1-jétől a régi, 2003-as tevékenységi besorolási rendszer helyett Magyarországon is bevezették az új, egységes ágazatai osztályozási rendszert, a TEÁOR'08-at. A változtatások-átsorolások levezénylése eredetileg az elektronikus ügyintézés bevezetésével amúgy is túlterhelt cégbíróságok dolga lett volna, utoljára tavaly július 1-jei határidővel. Őket azonban egy tavaly év végi cégtörvény-módosítás felmentette e kötelezettség alól.

Az új szabályok szerint egyébként a cégjegyzék kötelezően már csak a társaság főtevékenységét tartalmazza, méghozzá TEÁOR-szám nélkül, azzal, hogy a további tevékenységek közzététele kizárólag a cég döntésétől függ. Ugyanakkor az EU-s rendelet végrehajtása sem szenvedhetett csorbát, ezért az Országgyűlés az egész TEÁOR-átváltoztatási procedúra elvégzését áttette az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH). Az adóhivatal azonban a náluk nyilvántartott 1 millió 160 ezer különféle vállalkozásnak a felénél sem tudta automatikusan elvégezni az előírt változtatást a besorolások fordítókulcsai segítségével – tájékoztatta a HVG-t Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese. Az adóhatóságnál mintegy 620 ezerre becsülik az olyan vállalkozások számát, amelyeknek elengedhetetlenül közre kell működniük abban, hogy az adóhivatalnál a ténylegesen folytatott tevékenységeiknek megfelelő TEÁOR-számok szerepeljenek. 

Michnai Attila cikkének folytatását olvassa el a HVG-ben (2009/6. szám)!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízingelszámolás, tao

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Őcsg-tag, biztosított

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalkozói tb

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink