hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria: mennyit spórolhat idén a munkáltató?

  • adozona.hu

A januári minimálbéremelés és a 400 ezer forintos felső korlát eltörlése jóval nagyobb lehetőséget biztosít a munkáltatónak alkalmazottai motiválására. Egy jól összeállított cafeteria bérszinttől függően akár 61 százalékos megtakarítást jelent a munkáltatónak a bérjellegű kifizetésekhez képest. De melyek a leglényegesebb szempontok a juttatási csomag összeállításánál?

A munkáltatónak nincs könnyű dolga a cafeteria összeállításánál, ha alkalmazottai különböző korúak és társadalmi hátterük mellett anyagi helyzetük is jelentősen eltér egymástól. Ekkor ugyanis a legnehezebb összeegyeztetni az igényeiket. Néhány évvel a nyugdíj előtt például jobban értékeli a munkavállaló a havi néhány ezer forintos egészségpénztári hozzájárulást, mint az internet utalványt. A fiatal, egyedülálló budapesti munkatárs pedig nem feltétlenül értékeli a kockázati életbiztosítást, de komoly segítséget jelenthet számára a kultúra utalvány vagy a helyi bérlet szolgáltatás. 


Cafeteria - értékhatárok 2009-től
Mire mennyit költhet a munkaadó? Mennyit fordíthat havonta és évente a munkavállaló béren kívüli juttatásárára. Olvassa el itt!
Egy családos, kocsival bejáró közlekedő alkalmazott esetén pedig ez pont fordítva is lehet. Legcélszerűbb, ha a munkáltató csak a béren kívüli juttatásokra személyenként elkölthető költségkeretet határozza meg, illetve a választható juttatások  listáját állítja össze, és a dolgozó maga alakítja ki a legoptimálisabb juttatási csomagot. Ezt hívjuk Cafeteria rendszernek. Minél magasabb a juttatási csomag értéke, annál inkább érdemesebb cafeteria rendszerben gondolkozni – javasolja Sztankovits Mónika a Sodexo Pass komunikációs vezetője. 

Cafeteria: motiválás akár 61 százalékkal olcsóbban

A cég számításai szerint egy 100 fős cégnél, ahol az alkalmazottak havi átlagkeresete bruttó 190 ezer forint és 12 ezer forintos melegételutalványt kapnak juttatásként, akkor az egy dolgozó juttatása 144 ezer adómentes forintjába kerül a munkáltatónak. De ha havonta 12 ezer forinttal emelné a dolgozó bérét, akkor azért már éves szinten több mint a dupláját, azaz 308454 forintot kellene kifizetnie összesen. Ez esetben 53 százalékot spórol így a cég. De ha az alkalmazott bruttó bére félmillió forint, akkor már 61 százalékos a megtakarítás.


Tavaly már a   vállalatok többségénél működött valamilyen választható juttatási rendszer. A legnépszerűbb és legnagyobb értékben választott juttatások a hideg- és melegétel-utalványok, az ajándékutalvány, az   üdülési csekk, az internet hozzájárulás, és a helyi bérlet voltak. Igaz egy átlagos magyar cég 200  ezer  forint béren kívüli juttatást ad személyenként évente. A Sodexo Pass leginkább a melegétel utalványt javasolja ügyfeleinek, amelynek éves értéke 144 ezer, valamint ezt kiegészíthető ajándék vagy kultúrautalvánnyal. Amennyiben ebben az esetben a cég kihasználja a maximális kereteket, akkor összesen az éves béren kívüli juttatás mértéke 236 950 forint. Azonban fontos kiemelni, hogy az utalványok összetétele bármilyen formában variálható – tette hozzá Sztankovits. De az sem elhanyagolható szempont, hogy a béren kívüli juttatások adómentes értékhatárait a törvény gyakran a minimálbér mértékéhez viszonyítja. Ilyen például a csekély értékű ajándékutalvány, amely évente háromszor a minimálbér 10 százalékáig adható, tehát 3x7150 forint értékben, vagy az iskolakezdési támogatás utalvány, amely minden évben a minimálbér 30 százaléka (ez 2009-ben 21 450 forint) értékében adható.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tag, biztosított

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalkozói tb

Széles Imre

tb-szakértő

Hallgató szakmai gyakorlata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink