hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PwC: válságkezelést adókönnyítéssel!

  • MTI

A világgazdasági recesszió miatt 18 átmeneti adókönnyítési javaslatot készít a PricewaterhouseCoopers (PwC), bevonva az Amerikai Kereskedelmi Kamarát (AmCham) és konzultálva a többi adótanácsadóval, a "Mozgástér" című munkaanyagról kedden konzultáció lesz a Pénzügyminisztériumban - mondta Erdős Gabriella, a PwC cégtársa.

Az átmeneti adókönnyítési javaslatok három területre koncentrálnak: a vállalkozások likviditásának megőrzésére, a beruházási kedv élénkítésére, és a munkahelyek megtartásának ösztönzésére - jelezte Erdős Gabriella, aki szerint az átmeneti adókönnyítés a vállalkozások talpon maradását segítheti elő az 1-2 évig fennmaradó rendkívüli körülmények között.

Az egyik javaslat a cégek likviditásának megőrzését célozza, s lehetővé tenné, hogy az adófizetést halasztani lehessen a pénz megérkezéséig, a recesszió miatt keletkező veszteséget pedig el lehessen határolni a különadónál és a helyi iparűzési adónál éppúgy, mint a társasági adónál.

A beruházások élénkítését a fejlesztési tartalék szabályainak változtatásával, a kedvezmények igénylési feltételeinek módosításával kívánja elősegíteni a PwC által megfogalmazott javaslat.

A munkahelyek megőrzésére alkalmas lehet az a változtatás, amely szerint a friss diplomások tb-befizetését az alkalmazás első évében könnyíthetné a vállalkozás, s ugyanezt a célt szolgálná az is, ha az elbocsátás helyett részmunkaidős foglalkoztatást ajánlana a vállalkozás, amely ennek fejében ugyancsak könnyített tb-befizetést teljesítene.

Az európai uniós támogatások hatékonyabb felhasználására is készített javaslatokat a PwC, amelyek például a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek és a vissza nem térítendő támogatások feltételeinek átmeneti könnyítését, időbeli eltolását teszik lehetővé - mondta Ascsillán Endre. A PwC vezető menedzsere szerint például a halmozottan hátrányos térségek által felhasználható összegek azért nem juthatnak célba, mert azokban a körzetekben nincs elegendő alkalmazható munkaerő.

Amennyiben a javaslatokat befogadja a Pénzügyminisztérium, és azonnal hozzákezd a normaszöveg megfogalmazásához, akkor az adókönnyítési javaslatok már július elsejétől törvényként működhetnek. Erdős Gabriella úgy vélte, hogy az adójavaslatok nem csökkentik a költségvetés bevételeit - legfeljebb fél, egy évvel késleltetik -, ugyanakkor a könnyítések nélkül a feltételezett adóbevételek esetleg soha nem folynak be, ha a vállalkozások megszűnnek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink