hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Küzdelem az adóparadicsomok ellen

  • MTI

Az adóparadicsomok elleni fokozottabb küzdelem és a Nemzetközi Valutalap (IMF) forrásainak növelési lehetőségei voltak napirenden az Európai Unió gazdasági- és pénzügyminisztereinek nem hivatalos ECOFIN-találkozóján Párizsban.

A csütörtök esti egyeztetésen Magyarországot Veres János pénzügyminiszter képviselte. Christine Lagarde francia gazdasági miniszter - tájékoztatatása szerint - európai kollegáival áttekintette azokat a lehetőségeket, amelyekkel a gazdasági válság kezelése érdekében növelni lehetne az IMF forrásait, beleértve az európaiakat, a kétoldalúakat, a kvótákat, a kötelező hozzájárulásokat A találkozón jelent volt Dominique Strauss-Kahn, az IMF francia vezérigazgatója is, aki várhatóan pénteken jelenti be a Lettországnak nyújtandó IMF-hitelkeret részleteit. A világ régi és új vezető gazdasági hatalmait tömörítő G20 csoport novemberi washingtoni találkozóján elfogadott nyilatkozat értelmében az ECOFIN résztvevői megállapodtak a nem együttműködő adóparadicsomok elleni fokozottabb küzdelemben. 

Az erről szóló információkat a miniszterek átadják a Pénzügyi Stabilitási Fórumnak (FST), hogy a szervezet az együttműködést elutasító adóparadicsomok elleni keményebb nemzetközi fellépés összehangolásához megfogalmazhassa elemzéseit és ajánlatait, mondta a francia miniszter. Szintén a washingtoni csúcs nyomában az EU illetékes miniszterei egy nemzetközi "előzetes riasztási rendszer" életbe léptetésének lehetőségeit is megvitatták, amellyel a jövőben jobban érzékelhető lenne pénzügyi válsághelyzet kockázatának kialakulása. Lagarde elmondta: a miniszterek felkérték a Gazdasági és Pénzügyi Bizottságot, hogy dolgozzon ki alaposabb ellenőrzési mechanizmusokat, például módozatokat az uniós országok makrogazdasági helyzetének rendszeresebb ellenőrzésére.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink