hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótörvények vitája: az APEH réme, az életszerű adómértékek és a bevételkiesés

  • MTI

Az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslataikat ismertették a képviselők az előterjesztés részletes vitájában, hétfőn este a parlamentben.

Molnár Albert (MSZP) felszólalásában a cégautóadóról beszélt. Mint mondta, el kellene jutni oda, hogy a magyar viszonyokhoz életszerű adómértékeket vezessenek be. Emlékeztetett arra, hogy a cégautóadót úgy módosítanák, hogy a jelenlegi szabályozást egy vagyoni típusú adó válthatná fel, ami a kormány szerint az érintettek számára kisebb terhelést jelent. A vállalkozások megszabadulhatnának a bürokráciától és attól, hogy "mindenki felett ott volt az APEH réme" - mondta a képviselő. Szerinte a kormány javaslata egyszerűsítene, fehérítene. Horn Gábor (SZDSZ) úgy vélekedett, az az igazságos, hogy ha valaki munkára használja autóját, az fizessen adót, aki pedig nem dolgozik vele, az ne.

Tállai András (Fidesz) módosító javaslataival eltörölné a négyszázalékos különadót, felfüggesztené a kamatadó fizetési kötelezettségét, és az árfolyam nyereségadóját sem kellene fizetniük 2010 év végéig azok, akiknek ilyen megtakarításuk van. A különadó eltörlése könnyítést jelenthetne a vállalkozások számára, újabb forrásokhoz jutnának, amelyet munkahelyteremtésre és beruházásokra tudnának fordítani. Az ellenzéki képviselő közölte, hogy a kamatadó és az árfolyamnyereség-adó felfüggesztése körülbelül 25 milliárd forint bevételkiesést okozna ugyan a költségvetésben, de arra ösztönözné az embereket, hogy a bankokban helyezzék el kisebb-nagyobb megtakarításaikat. Véleménye szerint ez mentesítené a bankokat is attól, hogy az IMF-hitelhez folyamodjanak.

Keller László államtitkár véleménye szerint több jelentős, a költségvetés bevételét rendkívüli módon sújtó javaslatot tett Tállai András. Mint mondta, a kamatadó éves bevétele 78 milliárd forint, az árfolyamnyereség-adóból pedig 13 milliárd forint származik. Ez összeadva jelentős bevételkiesés - hangsúlyozta.Közölte azt is, hogy a különadó megszüntetése 180 milliárd forintos bevételkiesést jelentene, és ha hozzáveszik a magánszemélyeket, akkor eléri a 200 milliárd forintot. "Ilyen javaslatokat nem lehet olyan lazán megtenni" - fogalmazott. Hozzátette: a képviselő módosító javaslataira nem véletlenül mondott minden bizottság nemet - tette hozzá. Pettkó András (MDF) szintén a kamatadó és az árfolyamnyereség-adó megszüntetését szorgalmazta. Közölte: a középosztály érdekében el kellene törölni ezt az igazságtalan adónemet, hogy az emberek ne otthon a párna alatt, hanem a bankban tartsák a pénzüket. Szerinte mindössze 25-30 milliárd forintos tételről van szó.
Herényi Károly (MDF) közölte: javaslatával azt célozza, hogy a jelenleg hatályos 1,7 millió forintról, mintegy 500 ezer forinttal feljebb tolnák a 18 százalékos szja-sávhatárt. Ez azt jelenti, hogy az átlagkeresettel rendelkezők nem a legmagasabb 36 százalékos, csak 18 százalékos adókulccsal adóznának. Mint mondta, a jelen kritikus helyzetben elkerülhetetlen bérbefagyasztás negatív körülményei tompulnának, némileg növekedne ennek a rétegnek a réteg jövedelme, hiszen kevesebb adót kellene fizetniük. Közölte: ellentételezésként a jelenleg 20 százalékos áfakulcsot 22 százalékra javasolja felemelni. Elmondta: az örökösödési illeték 20 millió forint értékhatárig való eltörlését javasolja egyenes ági öröklés esetén, személyenként. A politikus arról is beszélt: indítványozzák, hogy a képviselők költségtérítésének átalányát 18 százalékos forrásadó terhelje. Mint mondta, mivel meglehetősen nehéz helyzetben van az ország, ezért egyfelől a társadalmi szolidaritás egyik igen fontos kifejező eszköze lenne, hogy az országgyűlési képviselők vállalják ezt a forrásadót, annak ellenére, hogy jelentős többletbevételt nem fog eredményezni. A forrásadó bevezetését indokolja az is, hogy a képviselői költségtérítés egy része jelenleg nem kötött számlabemutatáshoz. Az MDF-es javaslat ezt alapjaiban oldaná meg, és javíthatna a rossz megítélésen is - fűzte hozzá.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel elővételi jog

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Osztalékfizetés kft.-tag esetében

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Nyereményjáték adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink