hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan adózik Európa válság idején?

  • MTI/hvg.hu

Az Európai Unió vegyes képet mutat, ha egyenként vesszük szemügyre a tagállamok adóügyi lépéseit, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi – és az elkerülhetetlennek látszó – reálgazdasági válság hatásait igyekeznek tompítani.


Magának az uniós bürokráciának nincs általános ajánlata, minden tagállam saját belátása szerint hoz, vagy nem hoz új szabályokat. Az Európai Bizottság szakapparátusának – korántsem teljes körű – kimutatásai szerint következő adóügyi intézkedéseket hozták, vagy tervezik a tagországok.

Ausztriában a pártok között már megszületett a megállapodás a jövedelemadó mérsékléséről – úgynevezett családi adóhitel formájában –, de a bevezetéssel meg kell várni a december végén hivatalba lépő új kormányt.

Belgiumban nem jelentettek be hivatalosan semmilyen adóváltoztatást, bár korábban voltak ezzel kapcsolatos sajtótalálgatások.

Görögországban a jövedelemadó emelését jelentett be a pénzügyminiszter a részvények utáni nyereségre. Emellett azonban 2014-ig fokozatosan csökkenteni akarják a társasági adót.

Hollandiában nem tervezik az adószabályok megváltoztatását.

Írországban a következő évi költségvetés a jövedelemadó emelésével számol. A pénzügyminiszter különleges fogyasztási adót kíván kivetni bizonyos küszöbértékek felett, csökkenteni kívánja a nyugdíjak adókedvezményét, vissza akarja fogni a gyermeknevelési támogatást, emelni óhajtja a cigaretta, az alkohol és a gázolaj adóját.

Magyarországon az eddigi társadalmi vitákból az tűnik ki, hogy a munkabérre rakódó terheket fogják csökkenteni.

Máltán csökkenteni fogják a személyi jövedelemadó felső sávjának adókulcsát, és kiszélesítik az alsó sávot.

Nagy-Britanniában olyan terveken dolgoznak, hogy csökkentik a társadalombiztosítási járulékot munkanélküliek foglalkoztatása esetén. 

Olvasson a többi országról a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink