hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új adót javasol az MSZP

  • MTI

Világszerte a valutaátváltások megadóztatását, azaz a Tobin-adó bevezetését javasolta az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja nevében Kiss Péter, a szervezet vezetője szombaton Budapesten, a platform országos értekezletén. A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a szocialisták újra az emberektől akarnak pénzt elvenni.

Javaslatot teszünk a Tobin-adó bevezetésére, nemcsak Magyarországon és nemcsak Európában, mert úgy nincs értelme, hanem világméretűen - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter a Pénzügyi válság - korszakhatár! címmel tartott országos értekezletet megnyitó beszédében.

Kiss Péter szerint az adó bevezetése nem elsősorban a valutaspekulációk ellen irányulna, hanem ebből finanszíroznák a nagy világméretű ügyeket, például a fenntartható fejlődést és az ökoszociális ügyeket.

A politikus azt mondta, nincs illúziója afelől, hogy egy ilyen kezdeményezés már másnap célt ér, de ahhoz, hogy ez a kezdeményezés mozgalommá, majd a döntéshozók felé általános megrendeléssé váljon, el kell indulni.

Az adó bevezetését már 2001-ben kezdeményező Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő közölte, az adó névadója, James Tobin liberális amerikai közgazdász azt javasolta, hogy a valutaátváltásokra 0,5 százalékos vagy 1 ezrelékes adót vessenek ki. Mint mondta, a platform inkább az 1 ezreléket támogatná.

Ez azok számára jelentene terhet, akik naponta hatalmas tételben váltanak át valutát - mondta a politikus, hozzátéve, a platform azt javasolja, hogy az MSZP vegye fel programjába az adó bevezetését és a kormány nemzetközi szinten is képviselje a spekuláns tőke megadóztatását.

Hegyi Gyula szerint a Tobin-adó a kisebb országok valutáját óvná, mérsékelné a spekulációt. Úgy vélte, az adó világszerte történő bevezetésére reményt ad, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak új, szociáldemokrata szemléletű elnöke van Barack Obama személyében.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szombati sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: Kiss Péternek semmifajta erkölcsi alapja nincsen arra, hogy az embereket terhelő újabb adó bevezetését javasolja, hiszen azt a Miniszterelnöki Hivatalt vezeti, amely a kormányfő ígérete ellenére a válság kellős közepén 1,2 milliárd forintot költ kommunikációs és propaganda célokra.

Szerinte észrevehetnék már a szocialisták, hogy rossz úton járnak, amikor megszorításokat, adóemeléseket szorgalmaznak és újabb adónemek bevezetését javasolják. A Fidesz szerint ehelyett adócsökkentésre, a vállalkozások támogatására és a növekedés élénkítésére lenne szükség - tette hozzá.

Ez a lépés (a Tobin-adó) azért is elfogadhatatlan, mert újra az emberektől vesz el pénzt - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy az új adó bevezetése eredményezhetné-e azt, hogy külföldön fogják váltani a forintot, Szijjártó Péter azt mondta: számos súlyos következménye lehet, többek között ez is, de a legsúlyosabb gondnak azt tartja, hogy a szocialisták hetek, hónapok után sem képesek felfogni, hogy amit tesznek, az rossz az országnak.

A 2002-ben elhunyt James Tobin 1971-ben vetette fel a nemzetközi pénzforgalom enyhe megadóztatásának ötletét az árfolyam-ingadozások és a spekulációs tőkeáramlások mérséklése céljából. A globalizáció igazságosabbá tételéért küzdő baloldali mozgalmak később zászlajukra tűzték a Tobin-adó bevezetését, de maga Tobin elhatárolódott ezektől a mozgalmaktól, hangsúlyozva: ő maga a szabad kereskedelem híve, aki az általa javasolt adó kezelését a Nemzetközi Valutaalapra és a Kereskedelmi Világszervezetre bízná.

Tobin, aki a Yale egyetem professzora volt, 1981-ben Nobel-díjat kapott a tőkepiacok, illetve hatásaik elemzéséért a kiadási döntésekre, a foglalkoztatásra, a termelésre és az árakra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink