hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megkezdődött a HVG adókonferenciája a 2009-es változásokról

  • adozona.hu

A gazdasági válság következtében újraírt adócsomag részleteiről, a várható hatásokról a HVG Adózóna és a Conforg Kft. „2009. Adóváltozások” címmel indított ma háromnapos konferenciát Budapesten. A rendezvényen adószakértők és politikai döntéshozók vitatják meg, hogy a kormány új javaslatai nyomán valóban egyszerűsödik-e az adózás és fehérül-e a gazdaság.

A rendezvényen elhangzó előadások sorra veszik az új adócsomag egyes elemeit, elemzik, hogy milyen változások várhatók jövőre a járulékfizetés és a társadalombiztosítás, az áfa és számlázási szabályok, illetve az adóhatósági ellenőrzések és eljárások területén.

„Jelenleg 3,9 millió járulékot és adót fizető állampolgár fedezi 10 millió ember ellátásának költségét” – mondta el a konferencián Soltész Lászlóné, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár osztályvezetője. Arra is kitért, hogy a befolyt adóból a jövedelemmel nem rendelkező nyugdíjasok, kiskorúak, és nappali tagozatos hallgatók számára 300 milliárd forintot folyósít a központi költségvetés.

Az áfa és számlázási szabályok 2009-es változásai kapcsán Farkas Alexandra, az APEH címzetes vezető tanácsosa kiemelte: a fiktív számlázás szankcióit pontosítják. Ennek jegyében a számla kiállítása után akkor is adóznia kell a termék értékesítőjének, vagyis annak, aki a számlát kiállítja, ha nincs teljesítés, vagyis, ha nem fizet a számla befogadója. Egyedül akkor úszhatja meg az áfa befizetését, ha érvényteleníti a bizonylatot, vagy ha – tudta nélkül – más állította ki a számlát és ezt bizonyítani is tudja.

Az szja, eva, társasági adó területén várható módosításokat Karácsony Imréné szakállamtitkár (PM) Csathné Solymár Katalin okleveles könyvvizsgáló ismerteti. A társadalombiztosítással kapcsolatos változások várható következményeiről Futó Gábor tb-szakértő tart előadást. .

A konferencia részletes programja itt letölthető. Az előadások anyagai a konferencia után megtalálhatók lesznek az Adózóna portálján.

További információ:
Veress Éva
HVG Adózóna marketing
Tel.:436-2064
E-mail: [email protected]


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyonkezelő cég - kapcsoltság

Pölöskei Pálné

adószakértő

Családi adókedvezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napidíjfizetés étkezési számla mellett

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink