hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

13.havi nyugdíj módosítás: havi 15 ezerrel kevesebb fejenként?

  • dr. Marosi Andrea

A kormányközeli szakmai képviselők azt szeretnék, ha átmeneti lenne az intézkedés, az ellenzéki szakpolitikus viszont brutális támadásnak tartja a módosítást. Erről beszéltek az Idősügyi Tanácsban, miután Gyurcsány Ferenc ismertette a pénzügyi válság hatásait, aki szerint a munkahelyek megőrzése a legfontosabb, áll a Népszavában.

Jó lenne, ha a gazdasági recesszió terhét csak kétmillió ember viselné, de a válság hatását most mindenkinek vállalnia kell - fogalmazott Gyurcsány Ferenc az Idősügyi Tanácsban. Kijelentette, a munkahelyek megőrzése a legfontosabb. Nagyságrendekkel nagyobb probléma, ha valakit elbocsátanak, mintha stagnál bére. A munkanélküliek az államtól kapnak támogatást, ami azt jelenti, hogy a kevesebb bevételből még több jelentkezőt kellene segíteni. A munkahelyek elvesztésével fizetni túlságosan drága - vélte a kormányfő. Az biztos, hogy a versenyszférában több tízezer munkahely megszűnik, a feladat most a létszámleépítés minimalizálása. Mint mondta, mindig kiállt az idősek juttatásai mellett, de lépnie kellett. A korrekciós programról nem mondanak le, csak eltolják a folytatását. A 13. havi nyugdíjnál pedig küszöböt és plafont állapítottak meg, a többség számára nem is érzékelhető a változás.

Mihalovits Ervin, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke a Népszavának úgy fogalmazott: az idősek tudomásul veszik, de nem fogadják el a változásokat. A korrekció csúsztatásával egyetértenek, de a 13. havi nyugdíj módosításait kifogásolják. Azt kérik, a kormány átmeneti intézkedésként terjessze a parlament elé a tervezet, és a jövő év elején újra tárgyaljanak róla. Megjegyezte: ez a plusz juttatatás nem ajándék, vagy szívesség, hanem kárpótlás, amely azért lépett életbe, mert volt idő, amikor az infláció nagyobb mértékben sújtotta az időseket, mint a munkavállalókat, a nyugdíjak bérekhez viszonyított értéke ma is hat százalékkal alacsonyabb. Megjegyezte, az "eltartottak" fogalmát ki kellene törölni az ellenzéki képviselők fejéből, a nyugdíjasok megszolgálták a jövedelmüket.

Az ellenzéki szakpolitikus, Iván László viszont úgy véli, Gyurcsány Ferenc és kormánya brutális támadást intézett az idősödők és a nyugdíjasok ellen. A 13. havi nyugdíjat érintő változás és a korrekció csúsztatása havi 15 ezer forintos veszteséget jelent a több százezer érintettnek, jövőre várhatóan 100 -150 milliárddal jut majd kevesebb a nyugdíjakra. Bírálta a kormányt azért is, mert 4,6 százalékra tervezett infláció mellett jövő évre 3,1 százalékos nyugdíjemelést tervez. Kijelentette: a kormányfő megélhetési válságba sodorja az országot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés és támogatás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink