hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változik a vagyonosodási vizsgálatok módszere

  • adozona.hu

A vagyonosodási vizsgálatok módszereit pontosítják, a szempontok nem változtak, a jövő évi irányelvek még kidolgozás alatt. Az APEH-nél cáfolták a hírt, miszerint felszámolták volna a vagyonosodási vizsgálatokat végző főosztályt, munkerő-átcsoportosítás "mindig volt és elképzelhető a jövőben is".

„Az információk tévesek”- reagált az adóhatóság, amikor azután érdeklődött az Adózóna: igaz-e, hogy a vagyonosodási vizsgálatokat végző főosztályt felszámolták, s a munkatársak többségét más területre helyezték át: többek között a potyautasok ellenőrzését végzik.

Mi nem stimmel?
Előfordul, hogy a vagyonosodási vizsgálatok során egymásnak ellentmondó határozatokat hoz az adóhatóság, a revizorok sajátos szótárában pedig meglepő értelmet kapnak a szavak. A HVG Bukszavizit című cikkében már foglalkozott a vagyonosodási vizsgálatok során felmerülő problémákkal.
„A Központi Hivatal a főosztály felszámolását nem rendelte el. Az ellenőrzési feladatok mind hatékonyabb ellátása érdekében munkaerő és/vagy feladat átcsoportosítás mindig volt és szükségszerű, elképzelhető lehet a jövőben is”- tájékoztatott az APEH, hozzátéve a bármilyen kérdésben érvényes általánosságot: „az adóhatóság alapvető törekvése arra irányul, hogy a meglévő ellenőrzési erőforrásait minden esetben hangsúlyozottan a gazdasági folyamatok szempontjából kiemelt ügyek kezelésére fordítsa”.

Az adóhatósánál azt hangsúlyozták: „a kapacitás koncentrált megjelenési formájaként egy-egy vizsgálattípus erőteljesebbé válik, ami tükröződik az egyes szervezeti egységek által ellátandó feladatok meghatározásában is”.

Azután is érdeklődtünk, hogy csökkeni fog-e jövőre a vagyonosodási vizsgálatok száma. A 2009-es ellenőrzési irányelv kidolgozása még az előkészítő szakaszban tart, ezért rendkívül korai arról szólni, hogyan alakul majd a vagyongyarapodási vizsgálatok száma – mondták az APEH-nél, s azt is hozzátették: a kiválasztás szempontjai nem változtak. A hivatalos indoklás szerint az így kiválasztott adózók vizsgálatának üzenete is változatlan: „nem lehet illegálisan, büntetlenül jelentős vagyonhoz jutni, a vagyongyarapodásról, annak forrásáról utólag is el kell tudni számolni”.

Az adóhatóságnál annyit azért elárultak a jövőről: a vizsgálati módszereket pontosítják majd „az elmúlt időszakok ellenőrzési tapasztalatai, a kialakult bírósági gyakorlat alapján”.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Követelés vásárlása és elengedés

Pölöskei Pálné

adószakértő

De minimis támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Víz- és áramdíj anyagköltség-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink