hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyit dolgozhatok, hogy ne vonják meg a nyugdíjam?

  • adozona.hu

Előrhozott nyugdíjasként tovább dolgoznék evás vállalkozóként, a minimálbér keretösszegeként a számlázott összeget, vagy a az eva-alap 10 százalékát veszik-e figyelembe a nyugdíjasként megszerezhető jövedelemként? Rokkantnyugdíjas egyéni vállalkozóként mennyi lehet a vállalkozói jövedelmem, illetve vállalkozói kivétem, hogy ne vesszen el a nyugdíjam? Az olvasók kérdésére Molnár László, az Adózóna nyugdíj-szakértője válaszol.

57 éves, 39 év szolgálati idővel rendelkező nő vagyok. Felmondási időm O8.31-ig tart, O9.O1-től szeretném igénybe venni az előrehozott nyugdíjazásomat. Egyéni vállalkozásomban 2008.12-31-ig szerződés alapján havi 200 000 forintot tudok számlázni, evás vállalkozóként, nyugdíjazásom után kiegészítő tevékenységként. A minimálbér keretösszegeként a számlázott 200 000 forintot, vagy a az eva-alap 10 százalékát, (ami a járulékfizetés alapját képezi) veszik-e figyelembe a nyugdíjasként megszerezhető jövedelemként? 

Ön az előrehozott öregségi nyugdíj megállapításától 2008. szeptember 1-től automatikusan, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak minősül.
Az éves keretösszege 2008. szeptember 1-től 2008. december 31-ig szintén a 12 havi minimálbér összegével azonos. A keretösszegnél az egyszerűsített vállalkozói adóalapjának 10 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.

57 éves vagyok és 41 év a munkaviszonyom. Van egy másodállásom is, aminek a jövedelme nem számít a nyugdíjba, mert csak adót fizetek utána, tb-t nem. Ebben az évben szeretnék előnyugdíjba menni, de tovább dolgozni a rendeletben megszabott keresethatárig, utána a nyugdíjat szüneteltetném. Mint nyugdíjas, a jogszabály szerinti keresetbe bele tartozik-e a mellékállásból származott jövedelmem, vagy csak a munkaviszonyból eredő keresetet kell figyelembe venni? A másik kérdésem: ha az év utolsó négy hónapjában leszek nyugdíjas munkavállaló, a jog szerinti keresetet az egész évit, vagy csak időarányosan kaphatom meg?

Az éves keretösszegnél a nyugellátásban részesülő által fizetendő nyugdíjjárulék alapot kell figyelembe venni, tehát a meghatározó az, hogy a jutatás nyugdíjjárulék köteles-e vagy sem. Amennyiben az év utolsó négy hónapjában lesz Ön kiegészítő tevékenységű úgy, a keretösszege a négy hónapra is megegyezik az éves keretösszegével (12 x 69 000 forint).

Rokkantnyugdíjas egyéni vállalkozó vagyok. A kérdésem az lenne, hogy mennyi lehet a jövedelmem illetve a vállalkozói kivétem, az idei évben illetve jövőre hogy a nyugdíjamat ne vonják meg. 

Erre és az előző kérdésre is a rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés szabályai az iránymutatók. A  2008. január 1-től megállapított rokkantsági nyugdíjban részesülők esetében, illetve 2009. január 1-jétől valamennyi rokkantsági nyugdíjas esetében a következőket kell alkalmazni. Meg kell szüntetni a rokkantsági nyugdíját annak a 62. életévet el nem érő és 50-79 százalékos mértékű egészségkárosodást elszenvedett nyugdíjasnak, aki kereső tevékenységet folytat és az abból származó, hat egymást követő hónapra vonatkozó nettó keresetének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követő rendszeres emelésekkel növelt összegét, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

2009. január 1-től csak a kereseteket kell figyelemmel kísérni, az , hogy a nyugdíjas rendszeresen dolgozik-e, már nem vizsgálandó. Lényeges változás, hogy a 79 százalékot meghaladó egészségkárosodású (I. és II. rokkantsági csoportba tartozó) nyugdíjasok esetében nincs kereseti korlátozás. A kereseti korlátozás kizárólag az 50-79 százalékos mértékű egészségkárosodással rendelkező (III. rokkantsági csoportba tartozó) rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozik.

A keresőtevékenységből származó nettó keresetek a személyi jövedelemadóval és az egészségbiztosítási járulék, nyugdíjjárulék, magánnyugdíjpénztári tagdíj, valamint munkavállalói járulék, illetve vállalkozói járulék összegével csökkentett keresetet kell érteni. A vizsgálat során kizárólag a 2009. január 1-je utáni kereseteket kell figyelembe venni. A kereset korlátozáshoz előírt vizsgálat elvégzése nem egyszerű feladat, ugyanis szükséges hozzá a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegének ismerete, melynek 90 százalékát kell az ellátás megállapítását követő években érvényes nyugdíjemelések százalékos mértékével felszorozni. (A sajátjogú nyugdíjak emelésére vonatkozó jogszabályokat, az emelés évét és mértékét tartalmazó táblázat elérhető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján: www.onyf.hu).

Amennyiben ez az összeg kevesebb, mint a minimálbér összege (2008. évben 69.000,-Ft), akkor a nyugdíj melletti keresőtevékenységből származó nettó kereset a minimálbért nem haladhatja meg. Ha pedig a rokkantsági nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset 90 százalékának növelésekkel felszorzott összege nagyobb, mint a minimálbér összege, úgy az elért nettó kereset meghaladhatja a minimálbér összegét, azonban a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset 90 százalékát nem haladhatja meg. A vizsgálathoz szükséges rokkantsági nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset 90 százalékának a 2009. évben hatályos, időközi emelésekkel növelt összegének meghatározására jelenleg nincs lehetőség, mert az ehhez szükséges 2008. novemberi és 2009. januári nyugdíjemelések százalékos mértéke nem ismert.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink